Site icon Moja Delicja

Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą

Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Wracając z wakacji nad polskim morzem przywieźliśmy świeżo wędzone ryby: wędzonego łososia bałtyckiego oraz wędzone śledzie. Wędzonego łososia wykorzystałam w naszej ulubionej paście rybnej do chleba (“Pasta jajeczna z łososiem i serkiem śmietankowym”), a na wędzone śledzie nie miałam pomysłu. Oczywiście wędzone ryby są pyszne same w sobie, ale koniecznie chciałam zrobić jakieś danie z ich użyciem (poza tym osobiście nie jestem fanką śledzi).

W jednej z książek Jamiego Olivera znalazłam przepis na “Krokiety rybne z soczewicą i curry” podawane z czatnejem z mango oraz z surówką z tartej marchewki, cząstek pomarańczy i listków świeżej kolendry. Zainspirowałam się tym przepisem i stworzyłam moje, dzisiejsze danie, czyli Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą, podawane z sosem curry, dżemem morelowym i surówką z tartej marchewki ze świeżą kolendrą. Do swojego przepisu Jamie używał wędzonego dorsza – ja użyłam moje wędzone śledzie. Ponieważ sezonu na pomarańcze nie ma, całkowicie je pominęłam w surówce.

Czatneju z mango, ani też świeżego mango nie miałam, dlatego dodałam dżemu morelowego. A ponieważ kotleciki rybne Jamie przyprawiał mieszanką curry, postanowiłam do moich kotletów zrobić sos curry na bazie jogurtu, który po pierwsze nada soczystości całemu daniu (pomijając soczyste pomarańcze w surówce, należało o to zadbać), a po drugie będzie łagodzić delikatną pikantność kotletów. Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc tej odrobiny majonezu w sosu curry 😉 ). A Wy? Macie ochotę spróbować?

Exit mobile version