P

Pieczone szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą

Dodaj do Ulubionych

Pamiętam czasy, kiedy obojętnie przechodziłam obok koszyka ze szparagami. Spróbowałam kiedyś białych i kompletnie nam nie zasmakowały. Pewnego jednak razu skusiłam się na zielone szparagi, które są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, i … się zakochałam 🙂

W tym roku zrobiłam tyle dań ze szparagami, że aż wstyd iż się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam 🙁 Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu.

Dzisiaj bowiem polecam pieczone zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo.

Pieczone szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z “Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” i “Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi“).

Pieczone szparagi – Składniki:

(4 porcje)

  • 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę)
  • 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 50 g pokruszonej fety

Pieczone szparagi – Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
  2. Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać.
    • 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
    • 350 g pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • świeżo mielony czarny pieprz
  3. Piec około 15 minut, aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe).
  4. Pieczone szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą.
    • 50 g pokruszonej fety
  5. Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z “Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” oraz “Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi

 

Grillowane-szparagi-z-pomidorkami-koktajlowymi-i-feta-mlode-ziemniaczki-z-suszonymi-pomidorami-bazylia-i-parmezanem
źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz