Z

Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem

Dodaj do Ulubionych

Kiedy naoglądam się tych wszystkich “masterchefów”, “top chefów” itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki.

Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna “Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem“. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. “superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do “Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam!

Składniki zupy z zielonych szparagów:

(2 porcje)

  • zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g)
  • ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody
  • 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • spora garść zielonego mrożonego groszku
  • spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 łyżeczka masła
  • 50-80 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy 🙂 )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska lub różowa himalajska
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie zupy z zielonych szparagów:

W tym przepisie wykorzystujemy wodę, w której przez 2 minuty gotowaliśmy zielone szparagi (do innego dania) oraz odłamane, zdrewniałe końcówki, które najczęściej wyrzucamy do kosza.

  1. Gorącą wodą z gotowania zielonych szparagów zalewamy odłamane, zdrewniałe końcówki zielonych szparagów (proponuje tylko odciąć te szare, często zabrudzone ziemią fragmenty bez koloru na samym końcu). Jeśli woda nie była solona, to wsypać niecałe pół płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia do momentu, gdy szparagi całkiem zmiękną (może to potrwać 30-40 minut).
    • zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g)
    • ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody
  2. W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut).
    • 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę)
  3. Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 7-10 minut. Wrzucić do gorącej zupy.
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 1 średnia cebula
    • 1 ząbek czosnku
  4. Zmiksować wszystko blenderem a następnie przecisnąć przez sito, zagotować.
  5. Dodać ugotowanego batata/ziemniaka. Wsypać mrożony groszek i gotować około 1-2 minut.
    • spora garść zielonego mrożonego groszku
  6. Dodać koperek i łyżeczkę masła.
    • spora garść siekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
    • 1 łyżeczka masła
  7. Do kubka ze śmietaną wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać dokładnie a następnie połączyć z zupą.
    • 50-80 ml śmietany 30%
  8. Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem.
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól morska lub różowa himalajska
    • świeżo mielony czarny pieprz

Zupa-z-koncowek-zielonych-szparagow-z-groszkiem-batatami-i-koperkiem

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *