Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego (użyłam wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek) według przepisu Gordona Ramsay’a. Idealny np. do “Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton“.
Składniki:
(ok. 1,5 litra)
- 3 cebule, obrane i pokrojone w kawałki
- 1 por umyty i pokrojony w kawałki
- 2 gałązki selera naciowego, pokrojone w kawałki
- 6 marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 główka czosnku, przekrojona na pół
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu białego, nie mielonego (użyłam czarny pieprz ziarnisty)
- 1 liść laurowy
- Kilka gałązek tymianku i natki pietruszki
- 200 ml wytrawnego białego wina
- sól morska oraz świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Warzywa włożyć do garnka razem z czosnkiem, pieprzem i liściem laurowym. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystko (ok. 2 litrów).
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 -30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zioła, wlać wino i przyprawić. Wymieszać i w takiej postaci zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odcedzić i wykorzystać np. do zrobienia pysznego “Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton“.