B

Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego

Dodaj do Ulubionych

Bulion warzywny z dodatkiem białego wina wytrawnego (użyłam wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek) według przepisu Gordona Ramsay’a. Idealny np. do “Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton“.

Składniki:

(ok. 1,5 litra)

  • 3 cebule, obrane i pokrojone w kawałki
  • 1 por umyty i pokrojony w kawałki
  • 2 gałązki selera naciowego, pokrojone w kawałki
  • 6 marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu białego, nie mielonego (użyłam czarny pieprz ziarnisty)
  • 1 liść laurowy
  • Kilka gałązek tymianku i natki pietruszki
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa włożyć do garnka razem z czosnkiem, pieprzem i liściem laurowym. Zalać zimną wodą, tak aby przykryła wszystko (ok. 2 litrów).
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 -30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać zioła, wlać wino i przyprawić. Wymieszać i w takiej postaci zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień odcedzić i wykorzystać np. do zrobienia pysznego Kremu z selera z jabłkami i serem Stilton“.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz