C

Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera

Czekoladowe ciasto z truskawkami - bez miksera

Czekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera.

Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, jak poprzednio, wymieszać wszystkie składniki i upiec. Ciasto jest zatem idealne dla wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają na nic czasu.

Jeśli używacie w swojej kuchni surowych ziaren kakao, to dodajcie je dodatkowo do ciasta(w formie ok. 5 mm ziarenek). Dzięki temu w cieście coś przyjemnie będzie chrupało:) Jeśli nie używacie – pomińcie. “Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera” polecam, póki sezon na truskawki w pełni 🙂

Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj. Polecam również “Proste ciasto z truskawkami – bez miksera“, oraz “Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera“.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Maślanka w porównaniu do jogurtu jest bardziej wodnista. Ale jeśli nie mamy w domu maślanki, możemy zrobić domową maślankę z mleka i octu. Zamień więc 1 szklankę maślanki na: 1 szklankę mleka, wymieszaną z 1 łyżką octu z białego wina. Jeśli koniecznie chcesz robić wersję z jogurtem, proponuję dodać 1/4 szklanki mleka do niego. Takie ciasto jogurtowe (na jogurcie gęstym) robiłam tutaj: http://www.mojadelicja.pl/jogurtowe-ciasto-z-truskawkami-bez-miksera/ i tam właśnie dodawałam mleko.

    1. Proszek do pieczenia to nic innego jak soda z chemicznym dodatkiem, powodującym jej aktywację. Ponieważ w cieście tym zadbałam o to, aby naturalnie występowało środowisko aktywujące sodę, nie ma potrzeby na zbędne dodatki. Tym bardziej, że musiałabyś proszku użyć dwa razy więcej, niż sody 🙂

Dodaj komentarz