Szybka w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami to moja propozycja na lunch lub lekką kolację. Świeże zioła użyte do sałatki to bazylia, oregano i tymianek. Polecam.
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i ziołami
Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami: bazylią, tymiankiem i oregano, polana dressingiem
Składniki sałatki:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat z rukolą
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 60-80 g mozzarelli w zalewie lub mozzarelli mini
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 3 x 5 cm gałązka świeżego tymianku
- 3 x 5 cm gałązka świeżego oregano
Składniki dressingu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki oleju + 1 łyżka oliwy)
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 3/4 płaskiej łyżeczki musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie sałatki:
- Przygotować dressing: wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiczku, przyprawić szczyptą soli, pieprzu i chilli. Zakręcić słoik i dokładnie wymieszać.
- Do miski wrzucić mieszankę sałat, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kawałki mozzarellę. Dodać posiekaną bazylię oraz listki tymianku i oregano oberwane z gałązek. Wymieszać.
- Sałatkę przed podaniem polać dressingiem. Podawać z pieczywem.


