Czekolada z truskawkami to udane połączenie. Dlatego postanowiłam opracować przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami w mojej ulubionej ostatnio wersji, czyli wersji bez miksera.
Ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy, jak poprzednio, wymieszać wszystkie składniki i upiec. Ciasto jest zatem idealne dla wszystkich pracusiów, którzy nigdy nie mają na nic czasu.
Jeśli używacie w swojej kuchni surowych ziaren kakao, to dodajcie je dodatkowo do ciasta(w formie ok. 5 mm ziarenek). Dzięki temu w cieście coś przyjemnie będzie chrupało:) Jeśli nie używacie – pomińcie. “Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera” polecam, póki sezon na truskawki w pełni 🙂
Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj. Polecam również “Proste ciasto z truskawkami – bez miksera“, oraz “Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera“.
Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera
Proste i szybkie w przygotowaniu, i to bez użycia miksera czekoladowe ciasto z truskawkami. Idealne w sezonie na truskawki, idealne dla wszystkich pracusiów
Składniki czekoladowego ciasta z truskawkami:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao (ok. 30 g)
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru
- 350 g truskawek
- 1 łyżka ziaren surowego kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie czekoladowego ciasta z truskawkami:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki, a następnie na pół w poprzek.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą, kakao, solą oraz ziarnami surowego kakao (jeśli używacie). Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao (ok. 30 g)
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 1 łyżka ziaren surowego kakao (opcjonalnie)
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej i ekstrakt z wanilli. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
- 1 szkl. maślanki
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka cukru
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i kakao. Krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciastem napełnić formę. Rozłożyć truskawki. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia).
- Ostudzone czekoladowe ciasto z truskawkami posypać cukrem pudrem.