Cytrynowy sernik z lemon curd to pyszny i orzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera“. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj.
Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki:
- 180 g – 210 g ciasteczek wielozbożowych, owsianych lub digestive (dobrej jakości)
- 50 g masła lub 4 łyżki masła roztopionego
- 500 g sera z wiaderka (cream cheese)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny (z 1-2 cytryn)
- 2 duże jaja
- 1 Lemon Curd (przepis i składniki poniżej)
Składniki Lemon Curd:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
- 2 duże jaja
- 30 g masła
Cytrynowy sernik z lemon curd – Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasteczka zmiksuj w blenderze, dodaj roztopione masło. Wymieszaj.
Formę o średnicy 20-23 cm wyłóż masą z ciastek, dobrze ugnieć i odstaw.
Zmiksuj na gładką masę ser z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, zgarniając łopatką pozostałości na ściankach naczynia. Następnie nie przerywając ucierania, dodaj jaja w ostępie ok. 20 sekundowym. Gotową masę przelej na spód ciasteczkowy.
Piecz ok. 40 minut.
W między czasie przygotuj Lemon Curd. Krem ten należy przygotować przed końcem pieczenia sernika, gdyż jeszcze ciepły wylewa się na gorący sernik, wyjęty z pieca.
Przygotowanie Lemon Curd:
Krótko zmiksuj jaja, cukier i sok z cytryny – tak żeby nie napowietrzyć masy (polewa wówczas wyjdzie matowa, a nie błyszcząca).
Następnie przelej wszystko do rondelka z grubym dnem i cały czas mieszając, gotuj na średnim ogniu 3-7 minut, aż masa zgęstnieje a krem zacznie delikatnie parować, ale nie bulgotać (jeśli chcesz uzyskać błyszczącą polewę, nie korzystaj z ubijaczki – mieszaj wszystko łyżką). Jeśli masz odpowiedni termometr, to krem powinien wskazywać ok. 175°F (79.44 °C). Zdejmij krem z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż masło się rozpuści.
Jeśli Wam powstaną grudki, to krem należy przetrzeć przez sito.
Gotowy ciepły krem wylać na gorący sernik. Cytrynowy sernik z lemon curd zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce.