M

Murzynek – duża blacha

Dodaj do Ulubionych

Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią nie przejmujecie – następnym razem przytrzymajcie ciasto parę minut dłużej), a pieczony za długo za bardzo wyrośnie, będzie suchy, będzie się kruszył i będzie mało smaczny (na ostatnim zdjęciu pod przepisem możecie zobaczyć różnice).

Murzynek idealnie upieczony to taki pośrodku, czyli delikatnie wyrośnięty bez linii zakalca, ale wciąż wilgotny i mięsisty – szczególnie na drugi dzień robi się przepyszny (ja np. nie jadam go w dniu pieczenia, wolę murzynka w kolejnych dniach), jeśli tylko po ostudzeniu jest szczelnie przechowywany w torbie foliowej (np. owinięty w folię spożywczą).

Dzisiejszy przepis na Murzynka to dokładnie ten sam przepis co tutaj, ale z przeznaczeniem na dużą blachę.
Jeśli jesteście początkujący, to polecam zacząć od Murzynka, mieszanego łyżką (bez miksera i długiego miksowania).

Składniki murzynka na dużą blachę:

  • 525 g mąki pszennej
  • 1.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3.5 czubatej łyżki dobrego, gorzkiego kakao bez cukru (używam DecoMorreno)
  • 2 szczypty soli (używam domowej soli waniliowej)
  • 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej
  • 285 g cukru
  • 3 jaja
  • 1.5 szklanki mleka (375 ml)
  • 375 g dżemu owocowego niskosłodzonego bez pestek (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego)

 

Składniki polewy do murzynka:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy)

 

Przygotowanie murzynka:

  1. Mleko, jaja i masło powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (minimum godzinę wcześniej).
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175°C* (grzałka góra-dół). Dużą blachę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok.
    • 525 g mąki pszennej
    • 1.5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3.5 czubatej łyżki gorzkiego kakao
    • 2 szczypty soli
  4. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem.
    • 3 jaja
  5. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż większość cukru się rozpuści). Może to potrwać 5-10 minut lub dłużej.
    • 195 g masła
    • 285 g cukru
  6. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce (ja wlewam bezpośrednio z kubka ilość odpowiadającą mniej więcej 1 łyżce) roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych (kolejna partia ma się dodać, kiedy wcześniejsza wmiesza się w ciasto).
  7. Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mleko oraz wymieszaną mąkę z resztą suchych składników, zaczynając i kończąc na mące (ja dodaje najpierw czubatą łyżkę mąki oraz wlewam odrobinę mleka, a następnie czekam, aż dodane składniki wmieszają się w masę – ok. 7 sekund. Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników, na mące kończąc)
    • 1.5 szklanki mleka (375 ml)
  8. Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników.
    • 375 g dżemu owocowego
  9. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, łopatką ponacinać w kilku miejscach.
  10. Uderzyć lekko (z 1 cm wysokości) ze dwa razy formą z ciastem o zabezpieczony blat, aby pozbyć się ewentualnych, dużych pęcherzyków powietrza w środku ciasta.
  11. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce).
  12. Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu. Wysuszony będzie się kruszył i będzie niesmaczny 🙂 Murzynek najlepszy jest w kolejnych dniach, pod warunkiem szczelnego przechowywania – owinięty folią spożywczą.
  13. Ostudzonego murzynka polać polewą czekoladową

 

* Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja ustawiam pokrętło swojego piekarnika tak, aby temperatura w piecu wahała się w przedziale 170-175°C.

Przygotowanie polewy:

W dużym rondlu zagotować wodę w takiej ilości, aby położona na nim żaroodporna miska nie dotykała powierzchni wody.
Do miski włożyć połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Rozpuścić (rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej).
Dodać z 1-2 łyżki mleka i mieszać do uzyskania błyszczącej, lejącej się polewy.
Jeśli po wlaniu mleka czekolada Wam się zbije lub sproszkuje, dolejcie trochę więcej mleka, aż się ponownie rozpuści.

Gorącą polewą polejcie ostudzonego Murzynka.

ciasto-murzynek-duza-blacha2

 

ciasto-murzynek-za-krotko-pieczony-za-dlugo-pieczony

Oceń przepis!
Średnia: 4,00 (2 głosów) 2 głosy, średnia: 4,00 z 52 głosy, średnia: 4,00 z 52 głosy, średnia: 4,00 z 52 głosy, średnia: 4,00 z 52 głosy, średnia: 4,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz