S

Sernik z malinami

Dodaj do Ulubionych

Prosty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Polecam również pyszny Sernik z borówkami!

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy)
  • 150 g cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
  • 125 g malin
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół).
Okrągłą formę do tortów o średnicy 23 cm wysmarować masłem (jeśli ma odpinaną obręcz – wyłożyć dno papierem celem uszczelnienia).

Maliny opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody).
Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem.
Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy).

Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych.
Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.

Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny).

Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie).
Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy).
Udekorować odrobiną cukru pudru i zostawionymi malinami.

Sernik najlepszy jest w dniu pieczenia.

 

* Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja ustawiam pokrętło swojego piekarnika tak, aby temperatura w piecu wahała się w przedziale 175-180°C.

Sernik z malinami

 

Sernik z malinamiSernik z malinami

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *