S

Sernik z malinami

Dodaj do Ulubionych

Prosty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Polecam również pyszny Sernik z borówkami!

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy)
  • 150 g cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
  • 125 g malin
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół).
Okrągłą formę do tortów o średnicy 23 cm wysmarować masłem (jeśli ma odpinaną obręcz – wyłożyć dno papierem celem uszczelnienia).

Maliny opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody).
Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem.
Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy).

Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych.
Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.

Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny).

Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie).
Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy).
Udekorować odrobiną cukru pudru i zostawionymi malinami.

Sernik najlepszy jest w dniu pieczenia.

 

* Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja ustawiam pokrętło swojego piekarnika tak, aby temperatura w piecu wahała się w przedziale 175-180°C.

Sernik z malinami

 

Sernik z malinamiSernik z malinami

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz