Prosty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Polecam również pyszny Sernik z borówkami!
Składniki:
- 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy)
- 150 g cukru
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
- 125 g malin
- cukier puder do dekoracji
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół).
Okrągłą formę do tortów o średnicy 23 cm wysmarować masłem (jeśli ma odpinaną obręcz – wyłożyć dno papierem celem uszczelnienia).
Maliny opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody).
Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem.
Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy).
Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych.
Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny).
Wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie).
Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy).
Udekorować odrobiną cukru pudru i zostawionymi malinami.
Sernik najlepszy jest w dniu pieczenia.
* Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja ustawiam pokrętło swojego piekarnika tak, aby temperatura w piecu wahała się w przedziale 175-180°C.
Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu, ser dobrze współgra z różnymi owocami a gdy brak tych świeżych świetnie nadadzą się np. brzoskwinie z puszki.
https://uploads.disquscdn.com/images/171cc2850b85ae8f2ba6e79b4d0a4647128f8e541dee80473f6693231c54fb84.jpg
Super! Sernik z brzoskwiniami pychotka! Dzięki za zdjęcie.
właśnie upiekłam chlebek bananowy, coś pysznego, wilgotny i pachnący, aromatyczny, mocno bananowy