Site icon Moja Delicja

Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru - bez miksera
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Od jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką.

Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak delikatnie podbijam zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym. Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru możecie z niej zrezygnować. Ja jednak uwielbiam czekoladę i nie mogłam się oprzeć, aby polać ciasto daktylowe polewą czekoladową 🙂

Ostatnia wersja ta “pierwsza” 1.5 szkl mąki, 0.5 szkl. wiórków, 1/4 płaskiej soli, 1/4 szklanki ksylitolu, Piec 50 minut!
Robię drugi raz i piekę w keksówce, ale dodałam 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 2 szklanki mąki zamiast 1.5. Czas pieczenia w 180C (grzałka góra-dół) – 50 minut. Może dać 1/4 soli? Zamiast 1/2
Exit mobile version