Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze.
Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem. Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały akcent – słodkie jabłko. Dzięki niemu chłodnik nabiera lekkiej słodkości. Oczywiście chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo.
Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami.
Składniki na Chłodnik z botwinki:
- 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g)
- 400 ml wody
- sok wyciśnięty z połowy z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka rzodkiewek
- 2 zielone ogórki gruntowe
- 1 słodkie jabłko
- garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki
- pół sporego pęczka koperku
- 400 ml zsiadłego mleka
- 400 ml jogurtu greckiego naturalnego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
- jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję)
Przygotowanie Chłodnika z botwinki:
- Botwinkę dobrze opłukać, buraczki obrać i drobniutko pokroić. Łodygi odkroić od liści i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka.
- 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g)
- Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości (ok.15-30 minut). Pod koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem, cukrem i ew. solą, jeśli potrzeba.
- 400 ml wody
- sok wyciśnięty z połowy z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
- Ugotowaną botwinkę całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki).
- Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Ogórki obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i drobno pokroić. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać.
- pół pęczka rzodkiewek
- 2 zielone ogórki gruntowe
- 1 słodkie jabłko
- garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki
- pół sporego pęczka koperku
- W dużej misce lub garnku wymieszać zsiadłe mleko, jogurt grecki, rzodkiewki, zielone ogórki, ugotowaną i zimną botwinę wraz z wywarem oraz jabłko. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przykryć i schować do lodówki do schłodzenia. Przed samym podaniem dodać koperek i dymkę.
- 400 ml zsiadłego mleka
- 400 ml jogurtu greckiego naturalnego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
- jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję)
- Chłodnik z botwinki podawać zimny z ugotowanymi jajami na twardo lub z odsmażanymi ziemniaczkami. Przechowywać w lodówce.