C

Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim

Dodaj do Ulubionych

Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze.
Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem. Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały akcent – słodkie jabłko. Dzięki niemu chłodnik nabiera lekkiej słodkości. Oczywiście chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo.
Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami.

Składniki na Chłodnik z botwinki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g)
  • 400 ml wody
  • sok wyciśnięty z połowy z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 zielone ogórki gruntowe
  • 1 słodkie jabłko
  • garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki
  • pół sporego pęczka koperku
  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 400 ml jogurtu greckiego naturalnego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
  • jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję)

 

Przygotowanie Chłodnika z botwinki:

  1. Botwinkę dobrze opłukać, buraczki obrać i drobniutko pokroić. Łodygi odkroić od liści i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka.
    • 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g)
  2. Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości (ok.15-30 minut). Pod koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem, cukrem i ew. solą, jeśli potrzeba.
    • 400 ml wody
    • sok wyciśnięty z połowy z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
  3. Ugotowaną botwinkę całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki).
  4. Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Ogórki obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i drobno pokroić. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać.
    • pół pęczka rzodkiewek
    • 2 zielone ogórki gruntowe
    • 1 słodkie jabłko
    • garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki
    • pół sporego pęczka koperku
  5. W dużej misce lub garnku wymieszać zsiadłe mleko, jogurt grecki, rzodkiewki, zielone ogórki, ugotowaną i zimną botwinę wraz z wywarem oraz jabłko. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przykryć i schować do lodówki do schłodzenia. Przed samym podaniem dodać koperek i dymkę.
    • 400 ml zsiadłego mleka
    • 400 ml jogurtu greckiego naturalnego
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
    • jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję)
  6. Chłodnik z botwinki podawać zimny z ugotowanymi jajami na twardo lub z odsmażanymi ziemniaczkami. Przechowywać w lodówce.

chlodnik-z-botwinki-z-jogurtem-greckim-zsiadlym-mlekiem-rzodkiewkami-zielonym-ogorkiem-jablkiem-i-koperkiem2

 

chlodnik-z-botwinki-z-jogurtem-greckim-zsiadlym-mlekiem-rzodkiewkami-zielonym-ogorkiem-jablkiem-i-koperkiem5

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *