Lato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce, to otrzymamy odświeżający, zdrowy, letni deser.
Sałatkę można wcinać samą, ale świetnie też się komponuje z jogurtem naturalnym i chrupiącym musli lub dmuchanym orkiszem. Jeśli przygotujecie ją wieczorem, rano będziecie mieć ekspresowe pyszne śniadanko.
Sałatkę można również zabrać do pracy (wówczas proponuje jogurt i musli zabrać osobno i połączyć wszystko bezpośrednio przed spożyciem).
Sałatka z owoców tropikalnych to dojrzałe mango, melon, brzoskwinie. Kontrastu dodają ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam!
Składniki sosu do sałatki:
- 2 pomarszczone marakuje
- 50 ml świeżego soku z pomarańczy z miąższem (można wycisnąć sok lub kupić świeży sok z miąższem)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g)
Składniki sałatki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzały żółty melon
- 125 g jeżyn
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
- Miąższ marakui wydrążyć do dużej miski, wlać sok pomarańczowy, dodać ocet balsamiczny i oliwę oraz posiekane w paseczki listki mięty. Wszystko wymieszać.
- 2 pomarszczone marakuje
- 50 ml świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g)
- Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin).
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzały żółty melon
- 125 g jeżyn
- 300 g truskawek
- Sałatkę nakładać do miseczek. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego (pominąć w wersji wegańskiej) i chrupiącym, dmuchanym orkiszem (lub kaszą jaglaną w wersji bezglutenowej).