S

Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

Dodaj do Ulubionych

Lato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce, to otrzymamy odświeżający, zdrowy, letni deser.

Sałatkę można wcinać samą, ale świetnie też się komponuje z jogurtem naturalnym i chrupiącym musli lub dmuchanym orkiszem. Jeśli przygotujecie ją wieczorem, rano będziecie mieć ekspresowe pyszne śniadanko.

Sałatkę można również zabrać do pracy (wówczas proponuje jogurt i musli zabrać osobno i połączyć wszystko bezpośrednio przed spożyciem).

Sałatka z owoców tropikalnych to dojrzałe mango, melon, brzoskwinie. Kontrastu dodają ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam!

Składniki sosu do sałatki:

  • 2 pomarszczone marakuje
  • 50 ml świeżego soku z pomarańczy z miąższem (można wycisnąć sok lub kupić świeży sok z miąższem)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g)

 

Składniki sałatki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzały żółty melon
  • 125 g jeżyn
  • 300 g truskawek

 

Przygotowanie:

  1. Miąższ marakui wydrążyć do dużej miski, wlać sok pomarańczowy, dodać ocet balsamiczny i oliwę oraz posiekane w paseczki listki mięty. Wszystko wymieszać.
    • 2 pomarszczone marakuje
    • 50 ml świeżego soku z pomarańczy
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 1 łyżka oliwy extra vergine
    • spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g)
  2. Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin).
    • 2 dojrzałe brzoskwinie
    • 1 dojrzałe mango
    • 1 dojrzały żółty melon
    • 125 g jeżyn
    • 300 g truskawek
  3. Sałatkę nakładać do miseczek. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego (pominąć w wersji wegańskiej) i chrupiącym, dmuchanym orkiszem (lub kaszą jaglaną w wersji bezglutenowej).

tropikalna-salatka-owocowa-z-naturalnym-sokiem-z-mango-melonem-truskawkami-jezynami-marakuja2tropikalna-salatka-owocowa-z-naturalnym-sokiem-z-mango-melonem-truskawkami-jezynami-marakuja3tropikalna-salatka-owocowa-z-naturalnym-sokiem-z-mango-melonem-truskawkami-jezynami-marakujaBN

 

tropikalna-salatka-owocowa-z-naturalnym-sokiem-z-mango-melonem-brzoskwiniami-truskawkami-jezynami-marakuja4

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz