Site icon Moja Delicja

Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze.
Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem. Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały akcent – słodkie jabłko. Dzięki niemu chłodnik nabiera lekkiej słodkości. Oczywiście chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo.
Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni 🙂 Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami.

Składniki na Chłodnik z botwinki:

 

Przygotowanie Chłodnika z botwinki:

  1. Botwinkę dobrze opłukać, buraczki obrać i drobniutko pokroić. Łodygi odkroić od liści i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka.
    • 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g)
  2. Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości (ok.15-30 minut). Pod koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem, cukrem i ew. solą, jeśli potrzeba.
    • 400 ml wody
    • sok wyciśnięty z połowy z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
  3. Ugotowaną botwinkę całkowicie ostudzić (można ugotować dzień wcześniej, a gdy przestygnie schować do lodówki).
  4. Rzodkiewki umyć, pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, umyć, zetrzeć na tarce. Ogórki obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i drobno pokroić. Koperek i cebulkę dymkę umyć, osuszyć i posiekać.
    • pół pęczka rzodkiewek
    • 2 zielone ogórki gruntowe
    • 1 słodkie jabłko
    • garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki
    • pół sporego pęczka koperku
  5. W dużej misce lub garnku wymieszać zsiadłe mleko, jogurt grecki, rzodkiewki, zielone ogórki, ugotowaną i zimną botwinę wraz z wywarem oraz jabłko. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przykryć i schować do lodówki do schłodzenia. Przed samym podaniem dodać koperek i dymkę.
    • 400 ml zsiadłego mleka
    • 400 ml jogurtu greckiego naturalnego
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier
    • jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję)
  6. Chłodnik z botwinki podawać zimny z ugotowanymi jajami na twardo lub z odsmażanymi ziemniaczkami. Przechowywać w lodówce.

 

 

 

Exit mobile version