Chilli con carne to świetne, rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodniejsze dni. Dość łatwe do przygotowania. Smażone z początku przyprawy uwalniają obłędny zapach, która sprawia, iż każdy z domowników nie może doczekać się gotowego dania.
Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem Chilli con carne… do momentu, gdy zrobiłam swoje 🙂 Kluczem bowiem są przyprawy, a smażenie ich na początku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chilli. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją.
Chilli con carne – Składniki:
(4-6 porcji)
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 średnie cebule
- 2 papryki
- 1/2 papryczki chilli *
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka)
- 1 puszka czerwonej fasoli (560 g)
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka chilli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowy
* Jeśli nie lubicie lub nie możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie ten składnik.
Chilli con carne – Przygotowanie:
Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek.
Do szerokiego rondla lub garnka wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy się lekko nagrzeje dodać cebulę, papryczkę chilli (jeśli używamy) i czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić (przypalony czosnek gorzknieje i zepsuje całe danie).
Następnie dodać przyprawy (kmin rzymski, oregano, paprykę słodką oraz chilli), wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu.
Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory.
Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody).
Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut.
Chilli con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Bardzo fajny przepis, tylko ja zamiast mięsa z szynki używam wołowiny, po za tym wszystko robię wg przepisu.