Zupa z łososiem to kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy.
Zupa z łososiem jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która nam zostanie pakujemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. W tej postaci możemy zabrać na obiad do pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam!
Zupa z łososiem – Składniki:
(4-6 porcji)
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą)
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 papryczka chili*
- 2 pomidory
- 2 średnie ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1400 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła
- 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego lub 1 łyżka sklepowego (opcjonalnie)
- 1/2 – 1 łyżeczka mielonej chili*
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- garść szczypiorku
* Pomiń, jeśli zupkę będziesz robić dla dziecka.
Zupa z łososiem – Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę.
Pomidory naciąć w kształt litery X na czubku, sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.
Do garnka wlać olej oraz dodać łyżkę masła. Wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, ok. 4-5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Uważać, aby nie przypalić, gdyż zbytnio przyrumieniona cebula i przypalony czosnek robią się bardzo gorzkie. Jeśli cebula z czosnkiem będzie nabierać ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień.
Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
W tym czasie zagotować 1.4 litra wody.
Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut.
Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę.
Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli w proszku. Wymieszać. Spróbować. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru.
Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Zupa z łososiem świetnie smakuje ze świeżą i chrupiącą bagietką.