Z

Zupa z łososiem

Dodaj do Ulubionych

Zupa z łososiem to kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy.

Zupa z łososiem jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która nam zostanie pakujemy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. W tej postaci możemy zabrać na obiad do pracy. Zawekowane słoiki trzymamy w lodówce nawet do tygodnia. Gorąco polecam!

Zupa z łososiem – Składniki:

(4-6 porcji)

  • 500 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 nieduże cebule (użyłam czerwoną i białą)
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili*
  • 2 pomidory
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1400 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła
  • 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego lub 1 łyżka sklepowego (opcjonalnie)
  • 1/2 – 1 łyżeczka mielonej chili*
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • garść szczypiorku

 

* Pomiń, jeśli zupkę będziesz robić dla dziecka.

 

Zupa z łososiem – Przygotowanie:

Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Umytą papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki. Następnie bardzo drobno pokroić.
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę.
Pomidory naciąć w kształt litery X na czubku, sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skóry. Pokroić w kostkę.

Do garnka wlać olej oraz dodać łyżkę masła. Wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, ok. 4-5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Uważać, aby nie przypalić, gdyż zbytnio przyrumieniona cebula i przypalony czosnek robią się bardzo gorzkie. Jeśli cebula z czosnkiem będzie nabierać ciemniejszego koloru, zmniejszyć ogień.
Następnie dodać chilli, ziemniaki, marchewkę i smażyć kolejne 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.

W tym czasie zagotować 1.4 litra wody.
Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut.

Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę.
Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli w proszku. Wymieszać. Spróbować. W razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa jest kwaśna dodać 1/2 łyżeczki cukru.

Gorącą zupę wyłożyć na talerze i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Zupa z łososiem świetnie smakuje ze świeżą i chrupiącą bagietką.

zupa-z-lososiem-ze-swiezymi-pomidorami2
Zupa z łososiem
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *