No i stało się. Dopadło mnie przeziębienie. W takich momentach, oprócz innych domowych sposobów typu rosołek lub herbatka z imbirem najlepiej sprawdzają się świeżo wyciskane soki. Na katar i grypę świetny jest sok z pomarańczy i marchewki, którego przepis prezentowałam Wam tutaj. Dużo witamin dostarczy nam również sok jabłkowo – marchewkowy. Soki robi się bardzo łatwo i szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w sokowirówkę. Jeśli dodacie do takiego soku odrobinę oleju dobrej jakości (np. oleju lnianego), przyswoicie więcej witamin.
Składniki:
(2 porcje)
- 0.5 kg marchwi
- 1 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka oleju dobrej jakości (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłka i marchewki umyć, obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne.
Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok. Wlać sok z cytryny oraz olej, wymieszać.
Przelać do szklanek. Od razu podawać.
Ja zazwyczaj trę na tarce marchew i jabłko- sokowirówki brak 🙁