Site icon Moja Delicja

Chilli con carne

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Chilli con carne to świetne, rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodniejsze dni. Dość łatwe do przygotowania. Smażone z początku przyprawy uwalniają obłędny zapach, która sprawia, iż każdy z domowników nie może doczekać się gotowego dania.

Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem Chilli con carne… do momentu, gdy zrobiłam swoje 🙂 Kluczem bowiem są przyprawy, a smażenie ich na początku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chilli. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją.

Chilli con carne – Składniki:

(4-6 porcji)

 

* Jeśli nie lubicie lub nie możecie spożywać pikantnych dań, pomińcie ten składnik.

 

Chilli con carne – Przygotowanie:

Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek.

Do szerokiego rondla lub garnka wlać 2 łyżki oleju rzepakowego. Gdy się lekko nagrzeje dodać cebulę, papryczkę chilli (jeśli używamy) i czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić (przypalony czosnek gorzknieje i zepsuje całe danie).

Następnie dodać przyprawy (kmin rzymski, oregano, paprykę słodką oraz chilli), wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu do czasu.
Następnie wlać wodę oraz dodać pomidory.
Gotować na średnim ogniu około 10 minut (w tym czasie warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody).

Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut.
Chilli con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Exit mobile version