Back to home
Sałatka z surowego jarmużu

Sałatka z surowego jarmużu

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym,  to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde liście, ale można je zmiękczyć kwasem cytrynowym. W tym celu listki jarmużu pozbawione łodyg polewa się sokiem z cytryny z odrobiną oleju, a następnie ugniata i masuje.
Sałatkę z surowego jarmużu można również zabrać do szkoły lub pracy. Jeśli rano nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, wystarczy że wieczorem przygotujecie dressing, zrobicie "jarmużowy masaż" i pokroicie resztę składników. Rano wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i przełożycie do słoiczka. W przeciwieństwie do innych sałatek, tę sałatkę można polać od razu dressigiem, gdyż jarmuż nie jest tak delikatny jak inne sałaty i nie zwiędnie nam do czasu konsumpcji.

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym z ząbkiem czosnku.
  • Liczba porcji: 2-3
Sałatka z surowego jarmużu

Składniki sałatki z surowego jarmużu:

  • 1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (ok. 100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1/2 mozzarelli w kulce (ok. 60 g)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 jabłka (opcjonalnie)
  • 5 rzodkiewek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 5 listków świeżej bazylii

Składniki dressingu:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie sałatki z surowego jarmużu:

  1. Listki jarmużu porwać na małe kawałki, usuwając przy okazji wszystkie pozostałości łodyg. Przełożyć do miski. Wlać olej oraz sok z cytryny. Wymieszać wszystko dłońmi, a następie mieszając dalej ugniatać jarmuż i masować przez 3-5 minut (taki masaż zmiękczy liście). Odstawić na minimum 5 minut.
    • 1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (ok. 100 g)
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  2. Przygotować dressing: wszystkie składniki dressingu przełożyć do słoiczka, zamknąć nakrętką i dokładnie wymieszać.
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    • spora szczypta soli morskiej i szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  3. Paprykę, mozzarellę i jabłko pokroić w kostkę jednakowej wielkości. Rzodkiewki pokroić w pół plasterki. Razem z żurawiną wrzucić do miski z jarmużem.
    • 1/2 mozzarelli w kulce (ok. 60 g)
    • 1/4 strąka czerwonej papryki
    • 1/4 jabłka (opcjonalnie)
    • 5 rzodkiewek
    • 1 garść suszonej żurawiny
  4. Dodać porwane na mniejsze kawałki listki bazylii.
    • 5 listków świeżej bazylii
  5. Polać dressingiem i podawać.
By Ania, 17 marca 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Reklama
Przepisy na WIELKANOC
Przepisy na WIELKANOC
Bądź z nami na bieżąco!
Newsletter
Chcesz otrzymywać informacje ze zdjęciami o nowych przepisach ? Zapisz się do newslettera Mojej Delicji!

myTaste.pl
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij