S

Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż)

Dodaj do Ulubionych

Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym 🙂 Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam, że ryż z selera jest smaczny, postanowiłam to sprawdzić. I faktycznie, danie wygląda i smakuje wybornie. Smak selera jest wyczuwalny, ale jednocześnie zagłuszany przez dodane składniki. Wszystko idealnie się komponuje ze sobą. Z dziką rozkoszą chłonie się kolejne łyżki 🙂
Moje selerotto przygotowałam w możliwie najprostszej postaci (a w planie miałam kilka dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie smak, jaki powstał już po dodaniu podstawowych składników 🙂 Ale w najbliższej przyszłości zaprezentuje inne ciekawe dania z Selerottem 🙂

Składniki risotto z selera:

(1 porcja)

  • 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • mała szczypta soli
  • 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu)
  • 30 g śmietanki kremówki 30%
  • 5-15 g sera Gruyere
  • garść posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Seler obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 mm. Następnie pokroić w cienkie paseczki i dopiero wtedy w drobną kosteczkę.
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką włożyć łyżkę masła klarowanego. Gdy się rozpuści wsypać pokrojony seler, dodać małą szczyptę soli (później dodamy bulion, który z reguły jest słony).

Smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 4 minuty, cały czas mieszając (selera nie rumienimy – bardziej szklimy).
Wlewamy bulion (ilość bulionu taka, aby przykrył minimalnie seler) i smażymy, cały czas mieszając, aż seler wchłonie bulion i stanie się miękki (4-5 minut lub dłużej – zależy od ilości Wszego selera i bulionu).

Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Smażymy i mieszamy, aż selerowy ryż zgęstnieje, a śmietanka lekko się zredukuje.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz natkę pietruszki.
Mieszamy i wykładamy na talerze.
Można posypać odrobiną sera i udekorować listkiem natki pietruszki.

Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż)

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz