S

Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż)

Dodaj do Ulubionych

Gdyby mi ktoś powiedział, że z selera można przygotować risotto (bez dodatku ryżu), i że będzie on pyszne i sycące – nie uwierzyłabym 🙂 Selera niezbyt lubię i sama myśl o ryżu z selera, sprawiała iż od razu czułam ten intensywny i charakterystyczny smak, na który po prostu nie miałam ochoty. Ale ponieważ interesuje się tematyką kulinarną i wiele razy słyszałam, że ryż z selera jest smaczny, postanowiłam to sprawdzić. I faktycznie, danie wygląda i smakuje wybornie. Smak selera jest wyczuwalny, ale jednocześnie zagłuszany przez dodane składniki. Wszystko idealnie się komponuje ze sobą. Z dziką rozkoszą chłonie się kolejne łyżki 🙂
Moje selerotto przygotowałam w możliwie najprostszej postaci (a w planie miałam kilka dodatków), jako danie główne. Przede wszystkim dlatego, że zaskoczył mnie smak, jaki powstał już po dodaniu podstawowych składników 🙂 Ale w najbliższej przyszłości zaprezentuje inne ciekawe dania z Selerottem 🙂

Składniki risotto z selera:

(1 porcja)

  • 1 średni seler (ok. 500 g) – po obraniu ok 400 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • mała szczypta soli
  • 80 g bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam domowego rosołu)
  • 30 g śmietanki kremówki 30%
  • 5-15 g sera Gruyere
  • garść posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Seler obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 mm. Następnie pokroić w cienkie paseczki i dopiero wtedy w drobną kosteczkę.
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką włożyć łyżkę masła klarowanego. Gdy się rozpuści wsypać pokrojony seler, dodać małą szczyptę soli (później dodamy bulion, który z reguły jest słony).

Smażyć na niezbyt dużym ogniu przez około 4 minuty, cały czas mieszając (selera nie rumienimy – bardziej szklimy).
Wlewamy bulion (ilość bulionu taka, aby przykrył minimalnie seler) i smażymy, cały czas mieszając, aż seler wchłonie bulion i stanie się miękki (4-5 minut lub dłużej – zależy od ilości Wszego selera i bulionu).

Zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Smażymy i mieszamy, aż selerowy ryż zgęstnieje, a śmietanka lekko się zredukuje.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser Gruyere starty na małych oczkach (najpierw mniej, a po spróbowaniu dodajemy więcej, jeśli będzie potrzeba wzmocnienia smaku) oraz natkę pietruszki.
Mieszamy i wykładamy na talerze.
Można posypać odrobiną sera i udekorować listkiem natki pietruszki.

Selerotto, czyli risotto z selera (selerowy ryż)

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *