K

Kanapka z mango

Dodaj do Ulubionych

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste.

Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez przypadek. Otóż wymyśliłam niedawno świetną sałatkę z mango, która bardzo nam posmakowała. Robiłam ją dość często, a moja Połówka rozpływała się za każdym razem nad jej smakiem i za każdym razem wspominała: “czemu jeszcze nie ma tej sałatki na blogu”.

Pewnego dnia podjęłam decyzję, że zrobię sałatkę, zrobię sesję zdjęciową i umieszczę ją na blogu. Zrobiłam zatem dressing i zaczęłam wyciągać potrzebne składniki. Okazało się, że nie miałam wszystkiego, a to co było, było w małej ilości. Postanowiłam zatem zrobić kanapkę 🙂

I tak właśnie powstała ta kanapka, która okazała się naszym hitem 🙂 Ja, z reguły jedząca tylko dwie, na dwóch nie umiałam skończyć, a poczęstowany nią nasz bliski Sąsiad, zapukał z talerzykiem o kolejną 🙂 Kanapka jest z mango, pomidorem, mozzarellą i świeżymi listkami szpinaku. Charakteru dodaje jej dressing miodowo-musztardowy. Taki dressing możecie przygotować w większej ilości i przechowywać go w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Dzięki temu rano zamiast zwykłej kanapki do szkoły czy pracy, możecie sobie zafundować coś lepszego 🙂 Polecam! Szczególnie wtedy, kiedy owoce mango można kupić w promocyjnych cenach 🙂

Składniki:

(2 porcje: 4 kanapki)

  • 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
  • 8 plasterków mozzarelli w zalewie
  • 16 listków szpinaku
  • 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego)
  • 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego)
  • masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • suszone chilli w młynku

 

Składniki dressingu:

(wystarczy na ok. 8 kanapek)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska)
  • 0.5 płaskiej łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej, ocet, dodać musztardę, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli oraz świeży mielony pieprz. Słoiczek zamknąć i potrząsając, wymieszać wszystko.
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska)
    • 0.5 płaskiej łyżeczki miodu
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta soli morskiej
    • szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu
  2. Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem). Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli.
    • 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży)
    • 16 listków szpinaku
    • 8 plasterków mozzarelli w zalewie
    • masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie)
  3. Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy mozzarellę. Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli.
    • 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
    • 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego)
    • garść posiekanego szczypiorku
    • suszone chilli w młynku

Kanapka z mango

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz