Nie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste.
Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez przypadek. Otóż wymyśliłam niedawno świetną sałatkę z mango, która bardzo nam posmakowała. Robiłam ją dość często, a moja Połówka rozpływała się za każdym razem nad jej smakiem i za każdym razem wspominała: “czemu jeszcze nie ma tej sałatki na blogu”.
Pewnego dnia podjęłam decyzję, że zrobię sałatkę, zrobię sesję zdjęciową i umieszczę ją na blogu. Zrobiłam zatem dressing i zaczęłam wyciągać potrzebne składniki. Okazało się, że nie miałam wszystkiego, a to co było, było w małej ilości. Postanowiłam zatem zrobić kanapkę 🙂
I tak właśnie powstała ta kanapka, która okazała się naszym hitem 🙂 Ja, z reguły jedząca tylko dwie, na dwóch nie umiałam skończyć, a poczęstowany nią nasz bliski Sąsiad, zapukał z talerzykiem o kolejną 🙂 Kanapka jest z mango, pomidorem, mozzarellą i świeżymi listkami szpinaku. Charakteru dodaje jej dressing miodowo-musztardowy. Taki dressing możecie przygotować w większej ilości i przechowywać go w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Dzięki temu rano zamiast zwykłej kanapki do szkoły czy pracy, możecie sobie zafundować coś lepszego 🙂 Polecam! Szczególnie wtedy, kiedy owoce mango można kupić w promocyjnych cenach 🙂
Składniki:
(2 porcje: 4 kanapki)
- 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
- 8 plasterków mozzarelli w zalewie
- 16 listków szpinaku
- 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego)
- 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego)
- masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie)
- garść posiekanego szczypiorku
- suszone chilli w młynku
Składniki dressingu:
(wystarczy na ok. 8 kanapek)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska)
- 0.5 płaskiej łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej, ocet, dodać musztardę, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli oraz świeży mielony pieprz. Słoiczek zamknąć i potrząsając, wymieszać wszystko.
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska)
- 0.5 płaskiej łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu
- Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem). Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli.
- 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży)
- 16 listków szpinaku
- 8 plasterków mozzarelli w zalewie
- masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie)
- Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy mozzarellę. Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli.
- 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
- 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego)
- garść posiekanego szczypiorku
- suszone chilli w młynku
Ania jestes wspaniala,zal mi ze nie mieszkasz blisko…biziutko mnie 🙁 Pozdrawiam xox
Robiłam kanapeczki, potwierdzam że są pyszne. Nie spodziewałam się że będą takie dobre. Gorąco wszystkim polecam!
Dzięki! Cieszę się 🙂
kanapka jest boska, naprawdę polecam. 🙂