K

Kanapka z mango

Dodaj do Ulubionych

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu bardzo mało publikuję przepisów na kanapki. Głównie z powodu braku czasu, no i też z mojego podejścia (może niesłusznego?), że kanapki są banalne i zbyt proste.

Pomysł na tę kanapkę zrodził się przez przypadek. Otóż wymyśliłam niedawno świetną sałatkę z mango, która bardzo nam posmakowała. Robiłam ją dość często, a moja Połówka rozpływała się za każdym razem nad jej smakiem i za każdym razem wspominała: “czemu jeszcze nie ma tej sałatki na blogu”.

Pewnego dnia podjęłam decyzję, że zrobię sałatkę, zrobię sesję zdjęciową i umieszczę ją na blogu. Zrobiłam zatem dressing i zaczęłam wyciągać potrzebne składniki. Okazało się, że nie miałam wszystkiego, a to co było, było w małej ilości. Postanowiłam zatem zrobić kanapkę 🙂

I tak właśnie powstała ta kanapka, która okazała się naszym hitem 🙂 Ja, z reguły jedząca tylko dwie, na dwóch nie umiałam skończyć, a poczęstowany nią nasz bliski Sąsiad, zapukał z talerzykiem o kolejną 🙂 Kanapka jest z mango, pomidorem, mozzarellą i świeżymi listkami szpinaku. Charakteru dodaje jej dressing miodowo-musztardowy. Taki dressing możecie przygotować w większej ilości i przechowywać go w zamkniętym słoiczku w lodówce do tygodnia. Dzięki temu rano zamiast zwykłej kanapki do szkoły czy pracy, możecie sobie zafundować coś lepszego 🙂 Polecam! Szczególnie wtedy, kiedy owoce mango można kupić w promocyjnych cenach 🙂

Składniki:

(2 porcje: 4 kanapki)

  • 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
  • 8 plasterków mozzarelli w zalewie
  • 16 listków szpinaku
  • 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego)
  • 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego)
  • masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • suszone chilli w młynku

 

Składniki dressingu:

(wystarczy na ok. 8 kanapek)

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska)
  • 0.5 płaskiej łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej, ocet, dodać musztardę, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli oraz świeży mielony pieprz. Słoiczek zamknąć i potrząsając, wymieszać wszystko.
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 niepełna łyżeczka musztardy (np. Dijon lub jerozolimska)
    • 0.5 płaskiej łyżeczki miodu
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta soli morskiej
    • szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu
  2. Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem). Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli.
    • 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży)
    • 16 listków szpinaku
    • 8 plasterków mozzarelli w zalewie
    • masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie)
  3. Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać pomiędzy mozzarellę. Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli.
    • 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango
    • 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego)
    • garść posiekanego szczypiorku
    • suszone chilli w młynku

Kanapka z mango

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *