C

Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą

Dodaj do Ulubionych

Migdały to jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane “Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny”. Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj). 

Składniki ciasta ze śliwkami:

  • 400 g śliwek
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej)
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g mielonych migdałów
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g zwykłego cukru
  • 3 jaja w temperaturze pokojowej

 

Przygotowanie ciasta ze śliwkami:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Śliwki umyć, przepołowić na połówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić w plasterki, a resztę w kostkę. Czekoladę posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny (bez białych, gorzkich błonek).
    • 400 g śliwek
    • 75 g gorzkiej czekolady
    • skórka starta z 1 cytryny
  3. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami.
    • 175 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 175 g mielonych migdałów
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut). Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą).
    • 175 g masła w temperaturze pokojowej
    • 100 g zwykłego cukru
    • 3 jaja w temperaturze pokojowej
  5. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników).
  6. Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone w kostkę, posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową.
  7. Gotową masę na ciasto przełożyć do foremki (ciasto będzie dość gęste). Wygładzić wierzch. Poukładać śliwki pokrojone w plasterki.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto ze śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego.

Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą

 

Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz