Migdały to jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane “Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny”. Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj).
Składniki ciasta ze śliwkami:
- 400 g śliwek
- 75 g gorzkiej czekolady
- skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej, wyszorowanej i najlepiej ekologicznej)
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g mielonych migdałów
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g zwykłego cukru
- 3 jaja w temperaturze pokojowej
Przygotowanie ciasta ze śliwkami:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki umyć, przepołowić na połówki, usunąć pestki. 1/3 pokroić w plasterki, a resztę w kostkę. Czekoladę posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny (bez białych, gorzkich błonek).
- 400 g śliwek
- 75 g gorzkiej czekolady
- skórka starta z 1 cytryny
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami.
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g mielonych migdałów
- Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut). Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą).
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g zwykłego cukru
- 3 jaja w temperaturze pokojowej
- Zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników).
- Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone w kostkę, posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową.
- Gotową masę na ciasto przełożyć do foremki (ciasto będzie dość gęste). Wygładzić wierzch. Poukładać śliwki pokrojone w plasterki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto ze śliwkami wyjąć z piekarnika. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Ciasto pyszne jest na ciepło. Po ostudzeniu świetnie smakuje z kleksem z bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego.
Ciasto z dodatkiem czekolady? Czy może być coś przyjemniejszego? 🙂