Obłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i lekko maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta.
Jeśli nie znacie smaku szafranu, proponuje dać go 0.2 g, nie więcej. Ja dałam sporo, bo 0.5 g i smak szafranu jest dość wyczuwalny.
Składniki babki:
- 400 g mąki pszennej
- szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej)
- 30 ml wódki
- 100 g świeżych drożdży (ew. 7 g suszonych)
- 150 g cukru
- 150 ml mleka 3,2%
- 10 żółtek
- 16 g domowego cukru z wanilią
- 150 g masła + odrobinę do wysmarowania formy
- 50 g rodzynek
Składniki lukru:
- 120 g cukru pudru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Foremkę na babkę wysmarować odrobiną masła.
Mąkę przesiać do miski.
Szafran wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką wrzątku. Wlać wódkę. Wymieszać. Przykryć. Odstawić.
Mleko podgrzać w rondelku do temperatury ciała, ok. 35-36°C.
Drożdże rozkruszyć w dużej misce. Utrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać 1 łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aż zaczyn ruszy (około 15-30 minut).
W rondelku po podgrzewaniu mleka, roztopić masło i odstawić.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odsączyć na sitku.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut.
Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki.
Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera.
Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości.
Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku należy je wyjąć :).
Wyrośniętą babkę drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut).
Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotować lukier:
Do głębokiego talerza przesiać cukier puder.
Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę soku z drugiej połówki cytryny. Wymieszać i sprawdzić konsystencję – ma być konsystencja gęstej śmietany (jeśli masa będzie za gęsta dolać znów odrobinę soku, a jeśli wlejemy za dużo i konsystencja zrobi się zbyt wodnista, dodajmy trochę cukru pudru).
Gotowym lukrem ozdobić ostudzoną drożdżową babę wielkanocną z szafranem.