Mięciutka, wilgotna “Babka marmurkowa“, znana również pod nazwą “Babka łaciata“. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi.
Babka świetna na “małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości.
Jak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec ją w punkt. Pieczona za długo będzie sucha. Jeśli taką otrzymacie, to znaczy że piekliście Babkę za długo. Babkę marmurkową pieczemy do tzw. “suchego patyczka”, który po wbiciu w najgrubszą część ciasta powinien wyjść bez mokrego ciasta.
Polecam również przepis na “Czekoladową Babkę“. Po inne przepisy na “Ciasta czekoladowe” zapraszam tutaj.
Babka marmurkowa (babka łaciata) – mała
Mięciutka, wilgotna "Babka marmurkowa", znana również pod nazwą "Babka łaciata". Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a ciemniejsza kakaem.
Składniki babki marmurkowej (babki łaciatej):
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 125 ml mleka (0.5 szklanki)
- 1-2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego)
- 175 g cukru (125 g + 50 g)
- 2 jaja
- 125 miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki kakao
- dodatkowo: odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy
Składniki polewy czekoladowej:
- 100 g czekolady mlecznej
- 25 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1/4 szklanki mleka
- Dowolna posypka (użyłam płatków kokosowych)
Przygotowanie babki marmurkowej (babki łaciatej):
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wyciągnąć na 1 godzinę przed pieczeniem.
- Foremkę do babki z kominem wysmarować odrobiną masła, równomiernie posypać bułką tartą, strzepując nadmiar. Piekarnik nastawić na 175ºC (grzałka góra-dół).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Wymieszać z solą. Odstawić.
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- Mleko wymieszać w szklance z ekstraktem waniliowym. Cukier podzielić na 125 g i 50 g. Oddzielić żółtka od białek.
- 125 ml mleka (0.5 szklanki)
- 1-2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
- 175 g cukru (125 g + 50 g)
- 2 jaja
- Miękkie masło utrzeć mikserem do białości (przez 2-3 minuty). Następnie w kilku partiach dodać odmierzone wcześniej 125 g cukru i dość długo ucierać na najwyższych obrotach (ok. 15 minut). Powinniśmy otrzymać bardzo jasną, prawie białą masę maślaną.
- 125 miękkiego masła
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku (kolejne dodać, kiedy wcześniejsze się dobrze wymiesza) i miksować kolejne 5 minut.
- Zmniejszyć obroty do minimum, wsypać 1/3 mąki z proszkiem i solą, wlać 1/3 części mleka, krótko zmiksować. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy. Masa będzie gęsta.
- Osobno ubić pianę z białek. 1/3 piany wmiksować w masę, aby ją rozluźnić, następnie bardzo delikatnie łyżką wmieszać resztę piany, starając się nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
- Masę podzielić na dwie części. Do jednej przesiać kakao oraz wsypać pozostawione 50 g cukru. Krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
- 2 łyżki kakao
- Nakładać gęste ciasto do natłuszczonej formy: najpierw 2/3 warstwy jasnej, na to 2/3 warstwy kakaowej, a następnie resztę jasnej i resztę kakaowej na wierzch. Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. (Babka marmurkowa upieczona "w punkt" będzie wilgotna i mięciutka. Przetrzymana za długo, będzie sucha i będzie się kruszyć. Wyciągnięta przed czasem opadnie, tworząc linię zakalca).
- Upieczoną babką marmurkową (babkę łaciatą) wyciągnąć z piekarnika i po 5 minutach wyciągnąć z formy. Studzić na kratce. Oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
- Przygotowanie polewy: W dużym rondlu zagotować wodę w takiej ilości, aby położona na nim żaroodporna miska nie dotykała powierzchni wody. Do miski włożyć połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Rozpuścić (rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej). Dodać mleko i mieszać do uzyskania błyszczącej, lejącej się polewy. Jeśli po wlaniu mleka czekolada Wam się zbije lub sproszkuje, dolejcie trochę więcej mleka, aż się ponownie rozpuści. Jeśli polewa będzie zbyt rzadka możecie dorzucić kilka dodatkowych kostek czekolady. Gorącą polewą polać ciasto.