Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki, to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny. Nawet mojemu M. bardzo smakował 🙂
Składniki:
- 700 g cukinii
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego (może być 600ml z 1 kostki warzywnej eko)
- 150 g serka topionego kremowego
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, listek laurowy
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę usmażyć. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić. (Pieczarki smażę bez grama tłuszczu. Uważam, że nie jest tutaj potrzebny. Oczywiście używam patelni teflonowej.)
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Posypać przyprawami. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać.
Cukinię pokroić w kawałki, wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać pieczarki (zostawić trochę do przybrania), cebulę z czosnkiem i liść laurowy. Zagotować.
Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
Zdjąć z ognia. Wyjąć liść laurowy. Wrzucić serek topiony i zmiksować całość na gęsty krem.
Wlać do talerzy. Udekorować natką pietruszki i pieczarkami.
Podawać gorący ze świeżą bagietką.