K

Krem z cukinii i pieczarek

Dodaj do Ulubionych

Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki, to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny. Nawet mojemu M. bardzo smakował 🙂

Składniki:

  • 700 g cukinii
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego (może być 600ml z 1 kostki warzywnej eko)
  • 150 g serka topionego kremowego
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, listek laurowy

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić w kostkę usmażyć. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić. (Pieczarki smażę bez grama tłuszczu. Uważam, że nie jest tutaj potrzebny. Oczywiście używam patelni teflonowej.)
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Posypać przyprawami. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać.

Cukinię pokroić w kawałki, wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać pieczarki (zostawić trochę do przybrania), cebulę z czosnkiem i liść laurowy. Zagotować.

Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.

Zdjąć z ognia. Wyjąć liść laurowy. Wrzucić serek topiony i zmiksować całość na gęsty krem.

Wlać do talerzy. Udekorować natką pietruszki i pieczarkami.

Podawać gorący ze świeżą bagietką.

krem-z-cukinii-i-pieczarek

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz