S

Szakszuka

Szakszuka (shakshuka)

Szakszuka (shakshuka) to proste, pyszne, zdrowe i pożywne danie wywodzące się z kuchni z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne obecnie na całym świecie. Szakszuka to nic innego jak jaja gotowane w pikantnym sosie z cebulą, pomidorami i papryką.

Początki Szakszuki sięgają Imperium Osmańskiego, gdzie była potrawką wyłącznie mięsną. Pomidory i papryka zostały dodane później. Żydzi, zamieszkujący Afrykę Północną wymienili mięso na jaja i imigrując do Izrealea przywieźli szakszukę w takiej wersji, gdzie stała się potrawą tradycyjną, podawaną nie tylko na śniadanie. Szakszuka, dzięki swojej prostocie rozprzestrzeniła się na kolejne kraje i obecnie każdy region ma swoją wersję szakszuki.

Moja Szakszuka to jaja podawane na sosie z duszonych pomidorów i czerwonej papryki, z mielonym kuminem, czyli kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem), mieloną kolendrą, słodką i ostrą papryką. Dodatek przecieru pomidorowego nadaje daniu głębi i sprawia, że danie smakuje tak, jakby dusiło się wiele godzin. Szakszukę polecam nie tylko na śniadanie. My uwielbiamy ją na obiad lub kolację.

Polecam również “Szakszukę z fasolką czarne oczko“.

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (2 głosów) 2 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Kasia says:

    Pyszna Szakszuka. Prosta w przygotowaniu. Łagodna w smaku. Dla nas i synka super. Mąż sobie doprawia suszonym chilli z młynka na talerzu i tez mega zadowolony. Danie lekkie, zdrowe ale sycące. Tez jemy na obiadek! Super pomysł.

  2. Ewa says:

    Najlepsza szakszuka jaką jadłam! Zresztą jak pozostałe Pani przepisy. Uwielbiam! Ciasto porzeczkowe z bezą idealne. Leczo robię co roku. Ciasta bananowego i murzynka to też nie moge pominac 🙂 Aaa i obłędny wieniec drozdzowy z makiem!

Dodaj komentarz