S

Serowe ciasteczka – “Gęsie łapki”

Serowe ciasteczka “Gęsie łapki” to ciastka z białym serem twarogowym, składane na kształt przypominający łapki gęsie. Najczęściej występują bez nadzienia, składane dwukrotnie.

Mnie jednak nie odpowiadają ciastka takiej grubości, dlatego składam je tylko raz i nadziewam borówkami. Do ciasta wykorzystuję całą kostkę sera i najczęściej jest to 275 g. Chociaż zdarza mi się je piec na twarogu 250 g. Smaczniejsze są jednak, kiedy mają więcej sera.

Ciasto na serowe ciasteczka jest bez cukru i nie jest to błąd. Cukrem posypujemy wnętrze każdego ciasteczka, przed wyłożeniem borówek.

Serowe ciasteczka to bardzo proste w przygotowaniu ciastka i ulubione w moim domu. Szczególnie jeśli mamy malakser, który w kilka sekund zmiksuje nam całe ciasto. Możesz to zobaczyć na poniższym, króciutkim filmiku.

30 sek. filmik – Kliknij i zobacz jakie to proste:

 

Ciasteczka serowe “Gęsie łapki” najsmaczniejsze są świeżo po upieczeniu. Ale dzięki temu, że robię wersję składaną raz, w kolejne dni ciasteczka są równie pyszne. Ciastka składane dwukrotnie, mają po prostu za dużo ciasta i przez to nie są tak chętnie spożywane w dniach kolejnych.

Ciasto na serowe ciasteczka można przygotować dzień wcześniej. Po wyciągnięciu z lodówki będą wymagały jednak więcej czasu, zanim będzie można je łatwo rozwałkować.

Z poniższego przepisu wychodzą dwie blachy ciasteczek serowych.

Po inne przepisy na Ciasteczka zapraszam tutaj.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz