P

Prosty sernik z borówkami

Prosty sernik z borówkami
Dodaj do Ulubionych

Po ostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową.
Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera 🙂
Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie!
Pamiętajcie tylko, że sukcesem udanego sernika jest dobrej jakości ser. Ja już znalazłam swój ulubiony 🙂

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy o wadze 1 kg z Piątnicy)
  • 150 g cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (dokładnie wyszorowanej i sparzonej)
  • 80 g borówek + opcjonalnie garść do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej).
Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół).
Okrągłą formę do tortów o średnicy 23 cm wysmarować masłem (jeśli ma odpinaną obręcz – wyłożyć dno papierem celem uszczelnienia).

Borówki opłukać na sicie. Odsączyć z wody a następnie przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody).
Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy).

Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych.
Wsypać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny).

Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie).
Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem przejechać wzdłuż krawędzi tortownicy, gdyby sernik przywarł do boków formy).
Można udekorować świeżymi borówkami.

 

* Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja w przypadku pieczenia tego sernika z borówkami ustawiam pokrętło swojego piekarnika tak, aby temperatura w piecu wahała się w przedziale 175-180°C.

 

Prosty sernik z borówkami

Prosty sernik z borówkami

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *