Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy. Polecam i Wam
Składniki:
- 160 g-180 g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych)
- 80 g masła – roztopionego i ostudzonego
- 50 ml Baileys
- 800g tłustego, zmielonego twarogu (gotowego do serników – z wiaderka)
- 6 jaj
- 150 ml śmietany 30% lub 36%
- 170 g cukru
- 1 tabliczka białej czekolady + odrobina mleka – około 0.5-1.5 łyżki
- 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1-2 łyżki cukru
- odrobina wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem.
Ciasteczka pokrusz, dodaj masło i dokładnie wymieszaj (ja wszystko miksuję przy pomocy malaksera). Wyłóż formę zmiksowanymi ciasteczkami i dobrze ugnieć.
Wstaw formę do lodówki.
W między czasie do misy miksera włóż ser, cukier, śmietanę oraz likier Baileys. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodawaj jaja, jedno po drugim w odstępie około 20 sekund.
Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 40 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim sernik przez całą noc.
Sernik wyjmij dopiero rano. Dzięki temu będzie delikatny, po prostu pyszny 🙂
Przygotuj karmelizowane orzeszki:
Orzeszki upraż na suchej teflonowej patelni.
Do rondelka wsyp uprażone orzeszki, dodaj cukier i odrobinę wody.
Gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Cały czas mieszaj, aby równomiernie pokryć karmelem orzeszki ziemne.
Zdejmij z ognia i wysyp na talerzyk do ostygnięcia.
Przygotuj polewę z białej czekolady:
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową polewę rozprowadź po ostudzonym serniku.
Udekoruj również ostudzonymi karmelizowanymi orzeszkami.
Sernik trzymaj w lodówce. Przed podaniem go gościom, warto go wcześniej wyjąć z lodówki (tak z 2 godziny wcześniej).
O mniam, wygląda niezwykle kusząco 🙂
Elegancki i kuszący!;)
Ale cudo !
Pyszności 🙂