Site icon Moja Delicja

Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Lato, słońce, wakacje za pasem… Nic tak nie ochładza, jak owoce tropikalne. A jeśli przygotujemy z nich przepyszną sałatkę z naturalnym sokiem, schłodzimy ją w lodówce, to otrzymamy odświeżający, zdrowy, letni deser.

Sałatkę można wcinać samą, ale świetnie też się komponuje z jogurtem naturalnym i chrupiącym musli lub dmuchanym orkiszem. Jeśli przygotujecie ją wieczorem, rano będziecie mieć ekspresowe pyszne śniadanko.

Sałatkę można również zabrać do pracy (wówczas proponuje jogurt i musli zabrać osobno i połączyć wszystko bezpośrednio przed spożyciem).

Sałatka z owoców tropikalnych to dojrzałe mango, melon, brzoskwinie. Kontrastu dodają ciemne jeżyny i truskawki. Sok, w którym macerują się owoce powstaje z połączenia przepysznego miąższu z marakui z sokiem pomarańczowym, świeżą miętą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Polecam!

Składniki sosu do sałatki:

 

Składniki sałatki:

 

Przygotowanie:

  1. Miąższ marakui wydrążyć do dużej miski, wlać sok pomarańczowy, dodać ocet balsamiczny i oliwę oraz posiekane w paseczki listki mięty. Wszystko wymieszać.
    • 2 pomarszczone marakuje
    • 50 ml świeżego soku z pomarańczy
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 1 łyżka oliwy extra vergine
    • spora garść listków świeżej mięty (z 1/2 pęczka ważącego ok. 15 g)
  2. Brzoskwinie, obrane mango i obrany melon pokroić w kawałki. Wrzucić do miski z sosem. Dodać jeżyny i truskawki. Wszystko delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (do 24 godzin).
    • 2 dojrzałe brzoskwinie
    • 1 dojrzałe mango
    • 1 dojrzały żółty melon
    • 125 g jeżyn
    • 300 g truskawek
  3. Sałatkę nakładać do miseczek. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego (pominąć w wersji wegańskiej) i chrupiącym, dmuchanym orkiszem (lub kaszą jaglaną w wersji bezglutenowej).

 

Exit mobile version