Sałatka z ogórka zielonego z natką pietruszki i cebulką dymką, polana lekko ostrym dressingiem. Ulubiony dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 1 ogórek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ogórek obrać, pokroić w plasterki.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Do słoiczka wlać miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny, olej, dodać musztardę i przeciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszać wszystkie składniki.
Ogórki wymieszać z natką pietruszki, cebulką wraz ze szczypiorkiem. Polać przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.