Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie, bardzo kolorowe i łatwe do przygotowania.
Składniki:
(2 porcje)
- 4 jaja ugotowane na twardo
- kilka cienkich plasterków sera żółtego
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 8 pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- oliwa smakowa (u mnie z dodatkiem chili)
- sól oraz płatki chili
Przygotowanie:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej.
Na talerze wyłożyć umytą rukolę. Na nią poukładać plasterki żółtego sera.
Pomidorki oraz jaja pokroić w ósemki, ułożyć na talerzu.
Posypać słonecznikiem, przyprawić solą i płatkami chili.
Skropić oliwą smakową.
Smacznego!