Bardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka i gdyby było jej więcej, każdy zapewne sięgnął by po dokładkę. Świetny dodatek do dań obiadowych. U nas zagościła na stole obok “Gołąbkowej lazanii- czyli Gołąbków dla Leniwych”. Bardzo udane połączenie, więc szczerze polecam!
Składniki:
(2-4 porcje)
- mieszanka 3 różnych sałat (np. lollo rosso, rzymska, masłowa)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Sałatę umyć, odwirować i porwać na mniejsze kawałki.
Przełożyć do miski.
Składniki dressingu włożyć do małego słoiczka, zamknąć i potrząsając, dobrze wymieszać.
Polać sałatę przed samym podaniem.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.