Sałatka z grillowanego sera Halloumi, grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami. Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam z patelni grillowej, ale składniki można przygotować również na grillu. Sałatkę polewamy cytrynowym dressingiem i posypujemy świeżą miętą, która fajnie przełamuje słodycz sałatki.
Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. W konsystencji przypomina oscypka i podobnie “skrzypi” między zębami (jak oscypki podrabiane – te prawdziwe ponoć “nie skrzypią”). Nie jest to jednak ser wędzony, ale jest równie słony. Dzięki swojej strukturze i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do smażenia lub grillowania.
Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku
Sałatka z grillowanego sera Halloumi, grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami, skropiona cytrynowym dressingiem i posypana świeżymi listkami mięty
Składniki sałatki z grillowanego sera Halloumi:
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 2 małe pomidory (użyłam żółtych)
- 2 brzoskwinie
- 1 opakowanie sera Halloumi (250 g)
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- odrobina oleju do wysmarowania patelni grillowej
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
Składniki dressingu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie sałatki z grillowanego sera Halloumi:
- Przygotować dressing: do słoiczka wlać olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli. Zakręcić, wymieszać (można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta soli morskiej
- Szpinak rozłożyć na talerzach. Ułożyć plastry pokrojonego pomidora. Brzoskwinie wydrążyć, pokroić na ósemki. Ser Halloumi pokroić w 1 cm plastry.
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 2 małe pomidory
- 2 brzoskwinie
- 1 opakowanie sera Halloumi (250 g)
- Patelnię grillową (lub grill) dobrze rozgrzać. Gdy patelnia zaczynie się dymić, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Ułożyć ser oraz kawałki brzoskwiń. Gdy na brzoskwiniach pojawią ciemne pasy, polać każdy kawałek odrobiną miodu, przewrócić na drugą stronę, polać miodem stronę opieczoną i grillować do uzyskania złotego koloru. W między czasie przewrócić plastry sera Halloumi na drugą stronę (jeśli ser przyklei się do patelni, odczekać aż się bardziej przypiecze - wtedy sam się odklei). Przewrócić brzoskwinie na pierwszą stronę i skarmelizować na złoto.
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- Tuż przed podaniem polać szpinak i pomidory częścią dressingu. Grillowany ser Halloumi i brzoskwinie ściągnąć z patelni i rozłożyć na talerzach. Polać resztą dressingu, oprószyć posiekaną miętą i od razu podawać.
ale pychota..
Wygląda obłędnie!