Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną. Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie wybór w sklepach, to wybierajcie te z masłem. Polecam również Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką.
Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną
Składniki rożków z ciasta francuskiego:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 300 g borówek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- skórka z cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie rożków z ciasta francuskiego:
- Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Umyte i dobrze osuszone na ręczniku papierowym borówki wrzucić do miski. Zasypać mąką ziemniaczaną, cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
- Jedno opakowanie ciasta francuskiego wyciągnąć z lodówki , pokroić w kwadraty (u mnie 12 sztuk). Na środek każdego ułożyć łyżkę borówek, zlepić dwa przeciwległe rogi na kształt trójkąta, następnie dolepić boki, dociskając końcówką widelca. Ułożyć na jednej z blach w odstępach.
- Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-13 minut, do momentu aż rożki z ciasta francuskiego staną się złociste i chrupiące. Po paru minutach pieczenia, przygotować drugą porcję.
- Upieczone rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną posypać cukrem pudrem.
- Rożki najlepsze są w dniu pieczenia (na drugi dzień miękną).
Moje uwagi:
Jeśli chcecie uzyskać błyszczący wierzch rożków, możecie przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajem. Polecam również Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką.
Cudownie chrupiące, mocno owocowe – prawdziwe pyszności! 🙂