Chrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku odwiedzin niespodziewanych gości. Ponieważ paczuszki znikają z talerza, nim zdążą dobrze ostygnąć, piekę dwie blachy (czyli z dwóch opakowań gotowego ciasta francuskiego). Pamiętajcie, że najlepsze ciasto francuskie to te na maśle.
Koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką
Szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką. Chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego udekorowane cukrem pudrem.
Składniki kopert z ciasta francuskiego:
- 2 opakowania ciasta francuskiego - najlepsze na maśle
- 300 g borówek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- skórka z limonki (wyszorowanej i sparzonej lub ozonowanej)
- sok z połowy limonki
Przygotowanie kopert z ciasta francuskiego:
- Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Umyte i dobrze osuszone na ręczniku papierowym borówki wrzucić do miski. Zasypać mąką ziemniaczaną, cukrem, dodać sok i skórkę z limonki. Wymieszać i odstawić.
- Jedno opakowanie ciasta francuskiego wyciągnąć z lodówki, pokroić w kwadraty (u mnie 12 sztuk). Na środek każdego ułożyć łyżkę borówek, zlepić na środku dokładnie dwa pierwsze przeciwległe rogi, następnie dolepić pozostałe dwa. Zlepioną końcówkę zakręcić i spłaszczyć. Ułożyć na jednej z blach w odstępach.
- Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-13 minut, do momentu aż koperty z ciasta francuskiego staną się złociste i chrupiące. Po paru minutach pieczenia, przygotować drugą porcję kopert na drugiej blasze do pieczenia i upiec, kiedy pierwsza partia wyjdzie z pieca.
- Upieczone koperty z ciasta francuskiego z borówkami posypać cukrem pudrem.
- Ciasteczka najlepsze są w dniu pieczenia (na drugi dzień miękną).
Moje uwagi:
Ładniejszy kolor będą miały koperty, które przed pieczeniem posmarujecie rozbełtanym jajem. Ciastka na zdjęciach nie były smarowane.