Site icon Moja Delicja

Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą.

Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee Bourguignone). Ponieważ wyglądało to na bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas. 

 

 

2 marchewki (150 g /os)
1 pietruszka (50g/os)
2 cebule w kawałki
ćwiartka selera korzeniowego – 100 g
pol kapusty zieonej
200 g kiełbasy zwykłej
200 g kiełbasy wędzonej
100 g boczku na osobę, 200 g potem napisalo – dałam 185 g
oliwa, 50 ml – dałam 2 łyzki olej rzepl.
sól, pieprz, 2 liscie laurowe, tymianek, ziele ang 6-7 sztuk.Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić cebulę.
Porkorić boczek cienko dodać do cebuli.
Dodać kielbase zwyklą w plastry świeża.
Marchewka, pietruszka, seler w kostke drobna,
Dodać do zupy. Przesmażyc. Podalć odrobiną wody – 1/2 szklanki (moje)
8 minut gotować. Dodać liście, ziele, tymianek (plaska lyzeczka suszonego), sol (dalam 2×1/4 miarki lyzeczki), pieprz.
Kapuste posiekać cienko.
Dodać do garnka wraz z wędzoną kielbasą.
Pieprz. Wlac wodę – 1.5 litra u mnie – (mozna wywar warzywny lub drobiowy jesli macie).Tak na 2/3 wysokosci wszystkiego. Zamknąc, zagotować i na malym gazie gotować. 10 minut
Exit mobile version