Prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Zupa nie wymaga bulionu, choć można go użyć. Zupa idealna na zimowe wieczory, choć wiosną będzie równie pyszna z młodą kapustą.
Do przygotowania tej zupy zachęcił mnie sam Michel Moran, który w jednym ze swoich programów pokazywał jak ją ugotować (nazywał ją Potee Bourguignone). Ponieważ wyglądało to na bardzo łatwe i przyjemne, postanowiłam ją przyrządzić. Zupa wyszła pyszna i faktycznie dość prosta. Szczególnie przypadanie do gustu męskiej części ze względu na obecność boczku, i aż dwóch rodzajów kiełbas.
1 pietruszka (50g/os)
2 cebule w kawałki
ćwiartka selera korzeniowego – 100 g
pol kapusty zieonej
200 g kiełbasy zwykłej
200 g kiełbasy wędzonej
100 g boczku na osobę, 200 g potem napisalo – dałam 185 g
oliwa, 50 ml – dałam 2 łyzki olej rzepl.
sól, pieprz, 2 liscie laurowe, tymianek, ziele ang 6-7 sztuk.Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić cebulę.
Porkorić boczek cienko dodać do cebuli.
Dodać kielbase zwyklą w plastry świeża.
Marchewka, pietruszka, seler w kostke drobna,
Dodać do zupy. Przesmażyc. Podalć odrobiną wody – 1/2 szklanki (moje)
8 minut gotować. Dodać liście, ziele, tymianek (plaska lyzeczka suszonego), sol (dalam 2×1/4 miarki lyzeczki), pieprz.
Kapuste posiekać cienko.
Dodać do garnka wraz z wędzoną kielbasą.
Pieprz. Wlac wodę – 1.5 litra u mnie – (mozna wywar warzywny lub drobiowy jesli macie).Tak na 2/3 wysokosci wszystkiego. Zamknąc, zagotować i na malym gazie gotować. 10 minut
Rozgrzewająca zupa z kapustą i kiełbasą
Prosta, sycąca i rozgrzewająca zupa z kapustą, kiełbasą i boczkiem z warzywami korzeniowymi (marchewka, pietruszka i seler). Przepis na zupę z kapustą i kiełbasą.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek (dałam olej rzepakowy)
- 2 średnie cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy zwyczajnej (dałam podwawelską)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 dużego selera
- 200 g kiełbasy ciemnej, wędzonej (dałam szlachecką)
- 1/2 główki kapusty białej (dałam włoską)
- 1,5 litra wody (lub bulionu warzywnego lub drobiowego) + 1/2 szklanki
Przyprawy:
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 6-7 kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Cebule obrać, przekroić na ćwiartki i następnie na kawałki.
- Garnek z grubym dnem rozgrzać, wlać oliwę, wrzucić cebulę. Smażyć na niedużym ogniu bez rumienia kilka minut.
- W między czasie pokroić boczek w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Chwilę przesmażyć wszystko, często mieszając.
- Warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z kiełbasą zwyczajną pokrojoną na półplasterki (ciemną kiełbasę dajemy później). Przesmażyć parę minut. Podlać wodą (połową szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu 7-8 minut.
- Kapustę posiekać. Do garnka wrzucić przyprawy wraz z pozostawioną drugą kiełbasą, pokrojoną w półplasterki. Wlać wodę. Zagotować. Dodać kapustę. Zmniejszyć gaz, przykryć i dusić ok.15-20 minut (kapusta ma być miękka a płyn ma mieć smak). Zupa najlepsza jest w kolejnych dniach.