R

Ratatouille wg. Magdy Gessler

Dodaj do Ulubionych

Moja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę “Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona Ramsay’a to mój kulinarny autorytet, więc potraw jej autorstwa nie może zabraknąć na blogu (oczywiście tych, które sprawdziliśmy i zasmakowały nam na tyle, aby otrzymać miano Mojej Delicji 🙂 ).

W książce znalazłam przepis na Ratatouille, który serwowany był na kolacji w programie Kuchenne Rewolucje (sezon 5, odcinek 12). Przepis bardzo udany, danie pyszne. Szczególnie w towarzystwie świeżej chrupiącej bagietki. Od siebie dodałam łyżeczkę słodkiej papryki, aby danie nabrało koloru oraz udekorowałam świeżym koperkiem.
Polecam i Wam, szczególnie teraz gdy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw.

Ratatouille – Składniki:

(4 porcje)

  • 2 średnie cebule (około 250 g)
  • 2 młode cukinie (około 720 g)
  • 2 bakłażany (około 720 g)
  • 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około 430 g)
  • 3 kolorowe papryki
  • 5 ząbków czosnku polskiego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego)
  • pęczek tymianku świeżego
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • wiórki sera żółtego do posypania (opcjonalnie)
  • garść koperku do dekoracji

 

Ratatouille – Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Cukinię i bakłażany umyć, odkroić końce. Pokroić w plasterki (bakłażana w półplasterki).
Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w dużą kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w ćwiartki.
Czosnek pokroić w plasterki.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę lub olej.
Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć (2-3 minuty). Następnie dodać paprykę, wymieszać i smażyć kolejną minutę lub dwie.
Powtórzyć to samo z cukinią (wymieszać i smażyć z dwie minuty), a następnie dodać bakłażan i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut.
Dodać czosnek, pomidory oraz listki tymianku. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Przykryć.
Dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Dodać łyżeczkę papryki słodkiej, aby danie nabrało koloru.

Podawać ze świeżą bagietką, posypane koperkiem i wiórkami parmezanu (nie miałam parmezanu, więc użyłam ser żółty taki jaki miałam, czyli Królewski Sierpc).

ratatouille-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-sezon-5-odcinek-12,-Nowe-przepisy-Magdy-Gessler2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Warzywa podczas gotowania puszczają wodę. Nie jest jej jednak zbyt dużo. My akurat preferujemy dania z “płynem” (bo lubimy maczać w czymś pieczywo), dlatego porcję do zdjęcia przygotowałam tak, aby owy płyn był widoczny. Soki puszczane przez warzywa można mniej lub bardziej odparować. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji 🙂

Dodaj komentarz