P

Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami

Dodaj do Ulubionych

Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej. Dzisiaj, ze względu na długi weekend i trochę więcej wolnego czasu prezentuję przepis na łososia pieczonego w piekarniku, wcześniej zamarynowanego w słodko-ostrej marynacie, podanego z ryżem i brokułem na parze.

Składniki:

(2 porcje)

  • 300-350 g filetu z łososia ze skórą
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4-5 gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

 

Dodatki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone)
  • sól morska

 

Przygotowanie:

Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Przygotować marynatę:
Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować.
Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia skórą do dołu. Polać pozostałą marynatą z naczynia.
Piec 15 minut. Następnie wyjąć, ułożyć świeże zioła i piec kolejne 10 minut.

W trakcie pieczenia łososia ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5-7 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać różyczki brokuła, przykryć i gotować razem z ryżem (brokuł ugotuje się na parze).

Łososia, ryż i brokuły wyłożyć na talerze. Podawać na ciepło.

 

losos-pieczony-w-marynacie-z-dodatkiem-swiezych-ziol3losos-pieczony-w-marynacie-z-dodatkiem-swiezych-ziol2

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz