Łososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej. Dzisiaj, ze względu na długi weekend i trochę więcej wolnego czasu prezentuję przepis na łososia pieczonego w piekarniku, wcześniej zamarynowanego w słodko-ostrej marynacie, podanego z ryżem i brokułem na parze.
Składniki:
(2 porcje)
- 300-350 g filetu z łososia ze skórą
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 gałązki rozmarynu
- 4-5 gałązek tymianku
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone)
- sól morska
Przygotowanie:
Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę:
Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować.
Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia skórą do dołu. Polać pozostałą marynatą z naczynia.
Piec 15 minut. Następnie wyjąć, ułożyć świeże zioła i piec kolejne 10 minut.
W trakcie pieczenia łososia ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5-7 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać różyczki brokuła, przykryć i gotować razem z ryżem (brokuł ugotuje się na parze).
Łososia, ryż i brokuły wyłożyć na talerze. Podawać na ciepło.