Back to home
.
Kategoria

Ciasta czekoladowe

  • Liczba przepisów: 23
Murzynek – duża blacha
Murzynek – duża blacha

Murzynek – duża blacha

Murzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za krótko będzie bardziej zbity z widoczną linią zakalca (ale za to będzie pyszny, szczególnie na drugi dzień, więc jeśli tylko 1-2 mm linia Wam nie przeszkadza wizualnie, to się nią…
Czytaj przepis
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną
Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną

Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam w domu tylko 2 dojrzałe banany zrobiłam wersję na mniejszą formę. Dodatkowo dorzuciłam świeżą żurawinę, która akurat pozostała po świętach. Możecie ją pominąć, jeśli jej nie macie. Gdybyście chcieli…
Czytaj przepis
Czekoladowa rolada
Czekoladowa rolada

Czekoladowa rolada

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że…
Czytaj przepis
Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach

Ciasto Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na “Najlepszy Murzynek łyżką mieszany“. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. “Murzynek łyżką mieszany” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty i…
Czytaj przepis
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym,…
Czytaj przepis
Najlepszy murzynek bez miksera

Najlepszy murzynek bez miksera

Po co się męczyć z wyciąganiem robotów kuchennych, jak można upiec pyszne ciasto bez nich? Przepis na ten murzynek jest w mojej rodzinie od lat. Moja Mama zawsze robiła go z użyciem miksera, więc i ja również tak go przygotowywałam. Wychodził zawsze super, bez zakalca, puszysty, mięsisty i wilgotny. Ale gdy się się tylko wyprowadziłam…
Czytaj przepis
Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową

Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową

Uwielbiam cukinię, a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe :) Przepis zaczerpnięty stąd.
Czytaj przepis
Muffinki kakaowe

Muffinki kakaowe

Uwielbiam muffinki. Głównie dlatego, że są szybkie w przygotowaniu, krótko się pieką i wybornie smakują. Dziwię się, że nigdy wcześniej ich nie robiłam. W sumie, to gdyby nie promocja w markecie na blaszkę do ich pieczenia, świat muffin dalej pozostałby przeze mnie nie odkryty :) Przepis na te mufinki znalazłam na blogu “Przy dużym stole”…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy