Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam 😀
Składniki:
- 230 g masła
- 340 g cukru (dałam nie całe 300)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jaja roztrzepane widelcem
- 280 g mąki pszennej
- 240 g białej czekolady (miałam 200g)
- 4 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać sól oraz cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać ponownie. Dobre ubicie spowoduje, że mikstura nabierze lekkości i puszystości. Zdejmij rondel z ognia.
- Dodać roztrzepane jaja i dobrze wymieszać.
- Do dużej misy przesiać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo mieszankę z masłem i jajami cały czas mieszając.
- Pozostawić masę do ostygnięcia a następnie dodać czekoladę pokrojoną w kawałki i suszoną żurawinę. Jeśli masa będzie zbyt ciepła, czekolada rozpuści się.
- Przenieść łyżką masę na blachę do pieczenia i wyrównać górę. Piec przez 35-40 minut dopóki zewnętrzne krawędzie nie stwardnieją a środek pozostanie delikatnie miękki. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie (minimum 10 minut) pokroić na kawałki.
- Ciasto Blondies przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa swoją świeżość do tygodnia. Smacznego!