C

Ciasto Blondies

Dodaj do Ulubionych

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam 😀

Składniki:

  • 230 g masła
  • 340 g cukru (dałam nie całe 300)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 280 g mąki pszennej
  • 240 g białej czekolady (miałam 200g)
  • 4 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać sól oraz cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać ponownie. Dobre ubicie spowoduje, że mikstura nabierze lekkości i puszystości. Zdejmij rondel z ognia.
  2. Dodać roztrzepane jaja i dobrze wymieszać.
  3. Do dużej misy przesiać mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo mieszankę z masłem i jajami cały czas mieszając.
  4. Pozostawić masę do ostygnięcia a następnie dodać czekoladę pokrojoną w kawałki i suszoną żurawinę. Jeśli masa będzie zbyt ciepła, czekolada rozpuści się.
  5. Przenieść łyżką masę na blachę do pieczenia i wyrównać górę. Piec przez 35-40 minut dopóki zewnętrzne krawędzie nie stwardnieją a środek pozostanie delikatnie miękki. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie (minimum 10 minut) pokroić na kawałki.
  6. Ciasto Blondies przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku, zachowa swoją świeżość do tygodnia. Smacznego!


ciasto-blondies

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.