Ostatnio opublikowany przepis na Łososia z brokułami i sosem pomarańczowym zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi pomarańczami i sosem pomarańczowym.
Dlatego postanowiłam te połączenie wykorzystać i wyczarować przepis na Sałatkę z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami.
O tej porze używam najlepszych pomarańczy, czyli pomarańczy sycylijskich, czerwonych. Są bardzo soczyste i mają bardzo delikatne błonki. Dressing do sałatki stworzyłam z soku z pomarańczy, oleju rzepakowego, musztardy Dijon, syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem) oraz listków świeżej mięty, które idealnie się z całością skomponowały.
“Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami” świetna jest na lunch lub kolację. Można ją zabrać również do pracy. W takim przypadku dressing zabieramy w słoiczku i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.
Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami
Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem, pomidorkami koktajlowymi i cząstkami soczystej, czerwonej pomarańczy, polana pomarańczowym dressingiem z delikatną nutą mięty. Przepis na zdrową sałatkę z łososiem i szpinakiem. Przepis na sałatkę z łososiem do pracy.
Sałatka z łososiem i szpinakiem - Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 x 180 g filety łososia bez skóry, w temperaturze pokojowej
- dwie garście świeżego szpinaku baby
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- płatki chilli
Dressing pomarańczowy:
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty (z ok. 3 gałązek)
Sałatka z łososiem i szpinakiem - Przygotowanie:
- Filetowanie pomarańczy: Odciąć końce z 2 pomarańczy na płasko, a następnie obrać nożem (pomarańcze postawić na odciętym, płaskim końcu i obierać ostrym nożem od góry do dołu, pozbywając się skóry wraz z białą błonką). Wyciąć segmenty spomiędzy białych błonek. Wrzucić do miski. Odstawić.
- Dressing pomarańczowy: Wycisnąć sok z pozostałości pomarańczy po filetowaniu. Odmierzyć 3 łyżki i przelać je przez sitko do słoiczka. Dodać olej, syrop z agawy lub miód, musztardę, miętę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Zamknąć słoiczek i wymieszać wszystko, energicznie potrząsając słoiczkiem.
- Przygotowanie słonecznika i łososia: Filety łososia oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Wsypać słonecznik i uprażyć na złoty kolor. Ściągnąć z patelni. Wlać 1 łyżkę oleju, a następnie ułożyć filety z łososia. Smażyć przez ok. 3-4 minuty bez ruszania, następnie odwrócić i smażyć kolejną 1 minutę na sposób średnio wysmażony, lub następną minutę dłużej na sposób, jaki lubicie. Wyłożyć na talerz. Pozwolić odpocząć przez 2 minuty.
- Wydać danie: Na talerzach rozłożyć umyty i osuszony szpinak. Porozkładać pomidorki pokrojone na ćwiartki. Ułożyć łososia podzielonego na kawałki, posypać prażonym słonecznikiem, rozłożyć cząstki pomarańczy. Oprószyć danie płatkami chilli i małą szczyptą soli morskiej. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem pomarańczowym.