Przepisów na ciasta ucierane jest mnóstwo. Ja odkryłam przepis na najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki, dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po dwóch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować…
Składniki ciasta ucieranego:
- 380 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczka soli
- 400 g cukru
- 230 g miękkiego masła
- 4 jaja
- 300 ml maślanki
Dodatkowo:
- skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
- 1,5 łyżki maku
- masło i mąka do przygotowania formy
- 140 g czerwonych porzeczek
Polewa:
- 120 g cukru pudru
- 1-3 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (grzałka góra-dół).
Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką (wysypując nadmiar, który nie przykleił się do mąki).
Suche składniki za wyjątkiem cukru przesiewamy do miski.
Miękkie masło ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, ucierając na białą, puszystą masę.
Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak.
Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania.
Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować.
Gotowe ciasto przekładamy do formy. Na wierzchu układamy umyte, osuszone i oderwane ze szypułek porzeczki.
Pieczemy ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy polewę:
Do głębokiego talerza wsypujemy cukier puder oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy łyżką i obserwujemy konsystencję – ma być gęsta, ale lekko lejąca – taka, aby nałożona na łyżkę wolno z niej spływała. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodajemy znów trochę soku i ponownie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania zadowalającego efektu. Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto (nakładamy polewę na łyżkę i trzymając ją nad ciastem pozwalamy jej spływać, tworząc na cieście esy-floresy). Dekorujemy makiem i porzeczkami.
źródło: Na podstawie przepisu z magazynu “Kuchnia”
Pingback:Маковый Бисквит со Смородиной Без Яиц
Aniu, wykorzystałam bazę przepisu – ciasto, ale dodałam odrobinę cynamonu i jabłka. Trochę się bałam czy ciasto wyrośnie z cięższym od porzeczki jabłkiem i dałam ich ciut zbyt oszczędnie. Następnym razem dam więcej ( ćwiartki pokroiłam na grubsze plastry). Wystarczyło posypać cukrem pudrem i pyszotka 🙂
🙂 Super! Bardzo mnie to cieszy, że spróbowałaś przepisu i że smakowało 😀
Będę musiała też zrobić kiedyś z jabłkami 🙂
pozdrawiam cieplutko 😀
Ile właściwie tego masła?
230 g masła
Co to za przepis?
Miękkie masło ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Następnie stopniowo dodajemy masło, ucierając na białą, puszystą masę.
mysiab46 bardzo dziękuję za znalezienie. Oczywiście to błąd. Już poprawiłam. Najpierw ucieramy same masło, a potem dodajemy cukier.
Czy do ciasta dodajemy 400 g cukru czy to błąd w przepisie ? Zrobiłam z połowy czyli 200 g i ciasto jest wystarczająco słodkie. Podszedł mi od dołu niewielki zakalec ale ciasto nie opadło jest takie jak w opisie, puszyste, wilgotne, bardzo smaczne. Zajadamy aż uszy się trzęsą 🙂 Na pewno zrobię go jeszcze w tym sezonie 🙂
To nie jest błąd. Ma być 400 g cukru (przynajmniej tak podaje źródło). Sama nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, ale w tym cieście kompletnie nie czuć było, że jest czegoś za dużo. Każdy się zajadał i tylko o dokładkę prosił 🙂 Moim zdaniem taka ilość cukru równoważy gorzki smak maślanki.
Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś ten przepis i ciasto Ci wyszło puszyste i wilgotne 🙂 Super!
Jest zachwycające, zapisuję sobie przepis 🙂
Super 🙂
Wygląda obłędnie! Jak ja bym zjadła sobie takiej pyszności ^^ Mega! Koniecznie muszę wypróbować.
Dziękuję. Polecam spróbować 🙂
Cudowne!
Zachwycam się…
Amber
Dzięki. Proponuję pozachwycać nad własnoręcznie przygotowanym 😉