Muffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru, przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle z wodą (ale można to zrobić wcześniej – np. u kogoś, kto ma blender i zmiksowane daktyle przywieźć w słoiczku 🙂 ). Resztę ciasta na muffiny przygotujemy mieszając składniki łyżką.
Muffinki daktylowe z kokosem są proste, smaczne, szybkie i co najważniejsze – bez dodatku białego cukru. Polecam na śniadanie, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, deser lub podwieczorek.
Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera
Składniki muffinek daktylowych z kokosem:
- 100 g daktyli + 1/2 szklanki wrzątku
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) lub kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajo L
Dodatkowo:
- 6 daktyli przekrojonych na pół
Przygotowanie muffinek daktylowych z kokosem:
* szklanka – 250 ml- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (u mnie papilotki ∅ 6 cm)
- Daktyle jeśli są miękkie przekroić na pół (twardsze z grubsza posiekać), przełożyć do miski i zalać wrzątkiem (woda ma je całkiem przykryć). Pozostawić na 20 minut lub dłużej do ostudzenia. Następnie zmiksować blenderem na płynną masę (nie musi być bardzo gładka).
- 100 g daktyli bez pestek (ok. 3/4 szklanki)
- 1/2 szklanki wrzątku
- Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do miski wlać zmiksowane daktyle, olej, ekstrakt z wanilii oraz maślankę. Wsypać cukier i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam). Następnie wbić jajo i ponownie wymieszać.
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) (ew. cukru kokosowego)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jajo
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie biała mąka - nie mieszać jednak dokładnie, wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
- Ciasto na muffiny daktylowe przełożyć do papilotek do 3/4 wysokości (używam łyżki do lodów do napełniania papilotek). W środek każdej muffinki wbić połówkę daktyla, cięciem do dołu. Piec ok. 13 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- 6 daktyli, przekrojonych na pół
- Po upieczeniu muffinki daktylowe wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce. Papilotki łatwo się odklejają, kiedy muffinki całkiem ostygną.