Dla wszystkich tych, którzy nie mogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe. Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich dań. Można również przygotować Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe).
Mnie powiem szczerze smakiem nie rzuciło na kolana, ale to głównie przez to, że jestem “mlekowcem” i uwielbiam prawdziwe kakao na prawdziwym mleku 🙂
Składniki na mleko ryżowe kakaowe:
(3-4 porcje)
- 700 ml domowego mleka ryżowego
- 2 czubate łyżki kakao (lub karobu, dla tych co nie mogą używać kakao)
- 2, 5 czubatych łyżeczek miodu
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
Przygotowanie:
Przepis na domowe Mleko ryżowe znajduje się tutaj.
Zmiksować mleko ryżowe z kakaem i miodem.
Przelać do szklanek. Od razu podawać.
Ja preferuje mleko ryżowe kakaowe na ciepło, dlatego przed podaniem delikatnie je podgrzewam.
ja na szczęście nie mam ograniczeń w mlekiem krowim ale to o tak fajna alternatywa 🙂
Ja na szczęście też 🙂 Ale jeśli jesteś “mleczna” to polecam prawdziwe “kakao”, na prawdziwym mleku. Ten zamiennik nie przejdzie bowiem “mlekowcom” (a może się mylę?) Chociaż moja córcia 3.5 letnia wypiła kubek i się jeszcze oblizała na końcu 🙂 pozdrawiam cieplutko i dziękuję za komentarz!