M

Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha

Przepis na Ciasto 3 bit bez pieczenia
Dodaj do Ulubionych

Mhmmm… mhmmm… to były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta 🙂 Nic dodać, nic ująć. Ciasto przepyszne, a o ostatnie kawałki toczyły się bójki 🙂 Każdy musiał zaliczyć dokładkę. Ciasto 3 BIT, to ciasto bez pieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię. Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie 😉 Gorąco polecam!

Składniki na Ciasto 3 BIT:

  • 600 g herbatników petit beurre
  • 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 jaja
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 600 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ciasto 3 BIT – Przygotowanie:

Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto 3 bit najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem.

Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników.
Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą z herbatników.

Przygotować budyń:
Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier.
Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek.

Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć folią spożywczą, a gdy ostygnie schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście 🙂

Na drugi dzień “Ciasto 3 BIT” odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić i serwować 🙂
Ciasto 3 BIT” przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nie ogrzane do temperatury pokojowej).

Smacznego!

 

Moje uwagi do Ciasta 3 BIT:

W sprzedaży można dostać dużą paczkę herbatników o wadze 1 kg (jest tam 5 paczek po 200 g) oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze ok. 500g (bo zużyjemy 1 puszkę i trochę z drugiej). To co nam zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego Ciasta 3BIT w foremce dwa razy mniejszej. U mnie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Wówczas porcje pozostałych składników dzielimy mniej więcej na pół:
1.5 szklanki mleka, niecałe 0.5 szklanki cukru + łyżeczka waniliowego, 60 g masła, 2 jaja, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 łyżeczki cukru pudru do ubitej śmietany oraz 50 g czekolady.
Śmietanę i kajmak dajemy tyle ile nam zostało, a ciasteczek układamy tyle, ile nam się zmieści na danej warstwie.

mhmm-ciasto-3-bit-najlepsze,-bez-pieczenia,-duza-blacha3love

źródło: Moje Wypieki

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (412 głosów) 412 głosy, średnia: 5,00 z 5412 głosy, średnia: 5,00 z 5412 głosy, średnia: 5,00 z 5412 głosy, średnia: 5,00 z 5412 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *