Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny.
Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli tylko zakrętki dobrze się zassały można przechowywać nawet 3 tygodnie (te, które się nie zawekowały trzeba zużyć w pierwszej kolejności).
Ważne tylko, aby do wywaru, którego chcemy zapakować w słoiki nie dawać świeżych ziół (np. natki pietruszki), gdyż z zieleniną szybko się psują. Po przepisy na inne zupy zapraszam tutaj. Polecam również inny przepis na “Zupę z czerwonej soczewicy” oraz “Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a“.
Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą. Przepis na pożywną i sycącą zupę z soczewicy. Zdrowa zupa pomidorowa z soczewicą.
Zupa pomidorowa z soczewicą - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w drobną kosteczkę
- 1 x 400 ml puszka pomidorów (użyłam pomidory cherry z chilli)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (użyłam bulion po gotowaniu szynki świątecznej)
- 1/4 szklanki śmietanki 30% + do dekoracji
Przyprawy:
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, cukier, świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie: listki świeżej bazylii do dekoracji
Zupa pomidorowa z soczewicą - Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę. Dodać szczyptę soli. Wrzucić drobno pokrojony seler naciowy i marchewkę. Dusić na niedużym ogniu ok. 7-8 minut, często mieszając.
- Wsypać przyprawy: kurkumę, kumin, imbir. Dodać przecier pomidorowy. Przesmażyć przez 1 minutę. Wrzucić ziarenka ziela. Dodać pomidory z puszki, opłukaną soczewicę, wlać bulion. Zagotować na dużym gazie. Zmniejszyć ogień. Przykryć. Gotować do miękkości soczewicy przez ok. 30 minut.
- Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, częściowo zmiksować blenderem ręcznym.
- Zupę pomidorową z soczewicą przyprawić szczyptą cukru, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Wlać śmietankę. Rozlać na talerze. Oprószyć raz jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Udekorować kleksem śmietanki i listkiem świeżej bazylii.