Łosoś z brokułami i sosem pomarańczowym to pyszne i zdrowe danie. Z dwóch pomarańczy wycinamy segmenty, a z reszty wyciskamy sok. Sok redukujemy do konsystencji syropu i wykańczamy odrobiną masła. Podajemy z usmażonym filetem z łososia i brokułami. Jeśli chcecie uzyskać bardziej sycące danie, łososia z brokułami i sosem pomarańczowym można podać z puree ziemniaczanym (ziemniaki utłuczone z masłem i odrobiną mleka/śmietanki).
Polecam również “Sałatkę z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami“.
Łosoś z brokułami i sosem pomarańczowym
Łosoś z brokułami i sosem pomarańczowym. Przepis na łososia smażonego w małej ilości tłuszczu z brokułem i sosem pomarańczowym, powstałym z z redukcji soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Przepis bez glutenu.
Składniki dania z łososiem:
- 8 pomarańczy
- 4 x 180 g filety z łososia bez skóry w temp. pokojowej
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 30 g masła
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie łososia z brokułami:
- Filetowanie pomarańczy: Odciąć końce z 2 pomarańczy na płasko, a następnie obrać nożem (pomarańcze postawić na odciętym, płaskim końcu i obierać ostrym nożem od góry do dołu, pozbywając się skóry wraz z białą błonką). Wyciąć segmenty spomiędzy białych błonek. Wrzucić do miski. Odstawić.
- Sos z pomarańczy: Wycisnąć cały sok z pozostałości pomarańczy po filetowaniu oraz z pozostałych 6 owoców. Przelać do rondla przez sitko. Gotować na średnim ogniu, aż sos zredukuje się do mniej więcej 1/2 szklanki i będzie miał konsystencję syropu (ok.10 minut). Zdjąć z ognia. Zostawić pod przykryciem, aby utrzymać ciepło.
- Gotowanie brokułów: W trakcie gotowania sosu z pomarańczy, zagotować osoloną wodę w szerokim rondlu. Wrzucić różyczki brokuła łodygami do dołu. Ugotować na sposób al dente (ok. 4 minuty). Odcedzić i od razu wrzucić do lodowatej wody, aby zachować kolor i zatrzymać proces gotowania. Ponownie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przygotowanie łososia: Filety łososia oprószyć solą i pieprzem z obydwu stron. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Wlać 1-2 łyżki oliwy/oleju, a następnie ułożyć filety z łososia. Smażyć przez ok. 3-4 minuty bez ruszania, następnie odwrócić i smażyć kolejną 1 minutę na sposób średnio wysmażony, lub następną minutę dłużej na sposób, jaki lubicie. Wyłożyć na talerz. Pozwolić odpocząć przez 2 minuty.
- Podgrzać brokuły i dokończyć sos: Kiedy łosoś odpoczywa zlać tłuszcz z patelni, wrzucić brokuły. Smażyć 1 minutę na średnim ogniu. Wlać 1 łyżkę masła i poruszając patelnią, smażyć kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż wszystko będzie ciepłe. Podgrzać sos pomarańczowy, jeśli wystygł. Wmieszać do sosu resztkę masła. Przyprawić solą.
- Wydać danie: Rozłożyć brokuły na talerze. Ułożyć na nich łososia. Porozkładać segmenty pomarańczy. Polać sosem pomarańczowym. Można podać z puree ziemniaczanym.
