Mój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy – “biszkopt rzucany kakaowy” (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj). Biszkopt bardzo kakaowy, puszysty, prosty w przygotowaniu. Zawsze się udaje. Biszkopt ten nazywa się “biszkoptem rzucanym” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu z pieca, rzucany jest na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura 🙂
Biszkopt rzucany można wykorzystać w ciastach, tortach lub deserach (“Desery z biszkoptami“).
Polecam również przepis na “Biszkopt rzucany“.
Biszkopt rzucany kakaowy
Przepis na biszkopt kakaowy. Przepis na biszkopt rzucany kakaowy. Puszysty, mięciutki. Zawsze się udaje. Idealny biszkopt kakaowy do tortów. Biszkopt do tortów czekoladowych lub do tortów z wiśniami. Jest tak dobry, że nie wymaga nasączania.
Składniki biszkoptu kakaowego:
- 7 jaj (używam rozmiaru L)
- 230 g cukru zwykłego (1 szklanka)
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao (70 g)
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (120 g)
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
Przygotowanie biszkoptu kakaowego:
- Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół).
- Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm (lub prostokątnej o wymiarach mniej więcej 24cm x 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy).
- Do miski przesiać mąkę, kakao. Wymieszać z solą. Odstawić.
- Bardzo uważnie oddzielić żółtka od białek (tak, aby do białek nie dostała się odrobina żółtka). Żółtka rozbełtać widelcem. Odstawić.
- Oddzielone białka ubijać mikserem na średnich obrotach do momentu, aż się spienią (1-2 minuty).
- W odstępach 3-4 sekundowych dodawać po łyżce cukier, zwiększając stopniowo obroty miksera. Miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3-4 minuty. Białka powinny zwiększyć objętość, być błyszczące i sztywne.
- Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce rozbełtane żółtka (w ostępach 3 sekundowych).
- Dodać przesianą mąkę (w 4 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie łyżką po dodaniu każdej z czterech części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt).
- Gotową masę na biszkopt rzucany kakaowy przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty).
- Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na deskę drewnianą (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) - tak gdzieś z 10 cm wysokości (spotkałam się z teoriami, aby rzucać biszkopt z wysokości pół metra :), ale ja nigdy tego nie stosowałam. Moim zdaniem taka wysokość jest przesadzona 🙂 )
- Ostudzić. Odkroić boki formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem. Można kroić na dwie lub trzy części.