K

Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem

Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem
Dodaj do Ulubionych

Przepisów na to szybkie danie z makaronem ryżowym ponoć w całej Azji jest bardzo wiele. Ja prezentuje przepis Gordona Ramsay’a pochodzący z książki “Gordon Ramsay’s Home Cooking”. Danie to pokazuje, jak pyszny i zdrowy może być fast food. Bo całe danie przyrządza się błyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. 

Składniki:

(2 porcje)

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym )
  • 200 g różyczek brokuła (uważam, że to za mało – można spokojnie dać więcej)
  • kilka kropel sosu sojowego
  • 2 roztrzepane jaja
  • sól, pieprz
  • cząstki limonki do podania

 

Przygotowanie:

Przygotuj brokuły:
Brokuła umyj i podziel na małe różyczki (bez twardych łodyg). Ugotuj brokuła na pół twardo.
Gordon wrzuca na patelnie brokuły surowe – dla nas są zdecydowanie za twarde, dlatego proponuje je wcześniej lekko podgotować (ale uwaga – nie należy ich absolutnie rozgotować).

Przygotuj pierś z kurczaka:
Umyj, oczyść i osusz. Następnie przekrój wzdłuż, ale nie do końca. Tak, żeby pierś można było rozłożyć jak książkę 🙂
Rozłożoną pierś lekko rozwałkuj, aby uzyskać cienki filet, a następnie pokrój nożem pod skosem na mniej więcej szerokość 1 cm. Dzięki temu otrzymamy długie i płaskie paski filetu z kurczaka, które dość szybko się usmażą.

Ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu.

W trakcie gotowania makaronu ryżowego rozgrzej wok i wlej odrobinę oleju.
Przypraw kurczaka solą i pieprzem i smaż przez ok. 3 minut aż do zrumienienia. Kurczak powinien być jeszcze lekko surowy.

Dodaj drobno posiekany czosnek (ja przeciskam przez praskę), wymieszaj i smaż około 30 sekund, pilnując aby czosnek się nie przypalił (nabierze wówczas gorzkiego smaku).
Następnie dodaj różyczki brokuła przecięte na pół wzdłuż (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej wrzucić na wrzątek i chwilę pogotować, odcedzić i przelać zimną wodą) oraz sos sojowy. Smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut do momentu, aż brokuł będzie ugotowany.

Kiedy brokuł będzie gotowy, przerzuć całą zawartość woka na talerz.*

Wok wytrzyj ręcznikiem papierowym, rozgrzej i dodaj odrobinę oleju.
Wlej jaja do gorącego woka, przypraw i mieszaj na ogniu, pozwalając aby spód jajek się lekko ściął.

Dodaj odcedzony makaron ryżowy i wymieszaj dobrze, rozbijając ścięte jaja.

Włóż odłożonego kurczaka z brokułem i smaż wszystko na średnim ogniu prze chwilę dobrze mieszając.
Wyłóż na talerze i podawaj od razu.
Dołącz do każdej porcji cząstkę limonki, aby każdy mógł osobiście pokropić swoje danie sokiem.

Smacznego!

Moje wskazówki:

* Nie wiem dlaczego Gordon w swoim przepisie zaleca, aby wyłożyć usmażonego brokuła z kurczakiem na talerz, a następnie na czysty wok wlewać jaja, lekko je ścinać i dopiero mieszać z makaronem. Sprawdziłam ten sposób kilka razy i za każdym razem jaja się momentalnie ścinały, nie pozwalając rozprowadzić ich równomiernie po składnikach.
Dlatego teraz wrzucam ugotowany makaron od razu do woka z usmażonym kurczakiem i brokułem, mieszam i po chwili wlewam roztrzepane jaja. W trakcie dokładnego mieszania, danie równomiernie pokrywa się ścinającymi jajami. Ten sposób jest dla nas lepszy. Wy wybierzcie swój 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz